Približava se Uskrs, a tradicija je da se na Veliki petak farbaju jaja. Obično se prvo farba čuvarkuća u crvenu boju i on se ostavlja do sledeće godine, a nakon toga se farbaju i ostala jaja koja će ulepšati svaku uskršnju trpezu. Takođe, jaja možete da koristite u pripremi različitih jela. 

Ipak, ono čemu se svi raduju to je farbanje i dekorisanje uskršnjih jaja. Da biste osigurali da se boja lepo primi na jaja, ona moraju da budu cela i bez ijedne pukotine. Koliko kog delovalo jednostavno, ipak nije lako skuvati jaja, a da nijedno ne pukne. Ako želite da se osigurate možete da koristite limun ili čačkalice. Ipak, postoje i jednostaviniji načini koji će vam pomoći da jaja budu savršeno skuvana i da nemaju pukotine. 

Kako se pravilno kuvaju jaja?

Jaja moraju da budu sobne temperature i morate da ih ubacite u hladnu vodu. Ako jaja iz frižidera stavite u ključalu vodu, velika je verovatnoća da će popucati. 

Izvadite ih iz frižidera pola sata pre kuvanja, a obavezno u vodu dodajte i malo soli. Kada voda krene da vri, smanjite temperaturu jer će vam to takođe pomoći da jaja ne popucaju. Što se tiče vremena kuvanja, dovoljno je sedam minuta (nakon što voda proključa). Nakon ovog vremena isključite šporet, ostavite jaja u vrućoj vodi nekoliko minuta, a zatim ih stavite u hladnu vodu.

Pročitajte i ovo: Da li se jaja kuvaju poklopljena ili ne?

BONUS VIDEO: 

Izbeljivanje jaja sirćetom TikTok/ondymikula

StvarUkusa/S.B.