Praznik rada ili Prvi maj je praznik kada se okupljaju porodica i prijatelji, a tradicionalno se proslavlja u prirodi uz roštilj. Na taj dan svi parkovi su puni, i dok se deca igraju, odrasli se bave pripremom hrane. Meso je glavni sastojak prvomajske trpeze, a kao prilog se služe samo salate. I mada većina obično samo "baci" ćevape i pljeskavice na roštilj, postoje recepti uz koje će "zvezda" Prvog maja, meso, biti još sočnije i ukusnije. Zato, ukoliko hoćete da impresionirate porodicu i prijatelje, pre pečenja stavite meso da se marinira nekoliko sati. Naš predlog je da isprobate slatko-kiselu marinadu koja je odlična za sve vrste mesa.
Sastojci:
- 2 čena belog luka
- 1 kašika dimljene paprike
- 2 kašike smeđeg šećera
- 50 g meda
- 1 kašika belog sirćeta
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 kašike sosa za roštilj
Recept za slatko-kiselu marinadu za roštilj:
Pripremite sastojke
U blenderu usitnite beli luk, dimljenu papriku, smeđi šećer i med. Zatim sipajte sirće, maslinovo ulje, roštilj sos, pa ponovo dobro izblendirajte.
Marinirajte meso
Meso po želji premažite dobijenom marinadom, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji nekih 4 sata, a najbolje je preko noći.
Grilujte meso
Ovako marinirano meso biće sočno i ukusno, pa možete da ga grilujete i spremate za Prvi maj.
Pročitajte i ovo: Najboljih 5 marinada
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus