Ako poslušate ove savete bićete pravi roštilj majstor.

Marinada je svakako neizostavan deo pripreme roštilja. Ona će omekšati vaše meso i dati mu sočnost.

S prolećem dolazi toplije vreme pa i počinje sezona pripreme hrane u prirodi. Na pragu su i prvomajski praznici i idealan razlog za roštiljanje u prirodi.

Dobra marinada čini dobar roštilj

Nakon što ste nabavili meso, vreme je da krenete s pripremom. Marinada je svakako neizostavan deo pripreme roštilja. Ona će omekšati vaše meso i dati mu sočnost. Marinirano meso pustite da neko vreme stoji u frižideru, a pre same pripreme, izvadite ga i ostavite da se ugreje na sobnoj temperaturi.

Pripremite i ćumur

Meso nikad ne stavljajte na roštilj čim potpalite ćumur. Čekajte da ugalj poprimi svetlo sivu boju, a žar postane crven. Za dobar žar potreban je i dobar dotok vazduha. Njega možete stvoriti mahanjem novinama ili običnim fenom za kosu.

Par saveta kako da napravite najbolji roštilj za 1. maj: Cela ekipa će biti oduševljena
Foto: Shutterstock shutterstock_413328976

Mali trikovi okretanja mesa

Svi dobri gril majstori svoje meso okreću samo jednom. Kada sokovi iz unutrašnjosti mesa počnu da se probijaju na gornju stranu, vreme je za okretanje. Ako pečete ribu, pazite da je nekoliko puta povučete po rešetki kako se ne bi zalepila. Riba se uvek okreće samo jednom i to kada se potpuno otpustila od rešetke.

Čišćenje je isto važno

Nakon što je meso gotovo, nemojte se odmah baciti na uživanje, nego odvojite par minuta za čišćenje. Žar je najbolje pustiti da se sam ugasi, a onda ga pokupite i bacite u smeće. Ostavljanje pepela u roštilju izazvaće nakupljanje vlage i pojavu rđe. Takođe, masnoću s rešetke temeljno skinite odmah kada se rešetka ohladi.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Kurir/Gastro