Svi ljubitetlji mesa znaju da ako ga prvo marinirate, pa termički obradite ono ima mnogo bolji ukus. Marinada ga omekšava, a sastojci u njoj ga čine aromatičnijim i lepšim. Ako se spremate za Prvi maj ili samo želite da napravite fantastičan obrok, za vas smo izdvojili top 5 marinada koje će svako meso učiniti mnogo ukusnijim. Takođe, otkrivamo vam i jedan trik koji će vam dosta olakšati kuvanje, a to je da kada žilavo meso prelijte sokom od limuna ono bude mnogo mekše. Nikada ne marinirajte u metalnim posudama, jer će meso biti gorko, već koristite staklenu, plastičnu ili keramičku posudu. 

Što krupnije isečete sastojke, to će se bolje marinirati. Da bi upili marinadu što više i bolje, viljuškom pritisnite sastojke na nekoliko mesta. 

SLATKO-KISELA MARINADA 

  • Sastojci: 
  • 2 kašike soja sosa 
  • 2 kašike crvenog vina 
  • 3 čena mlevenog belog luka 
  • 1 kašičica rendanog svežeg đumbira 
  • 1 kašičica mesa 
  • malo bibera 
  • malo slatke mlevene paprike 

Priprema: 
Pomešajte sve sastojke za marinadu, pa premažite meso i ostavite da odstoji minimum 3 sata, a najbolje je oko 8-9 sati. 

MLEČNA MARINADA 

  • Sastojci:
  • 1 kiselo mleko 
  • 2 čena belog luka 
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 1 karanfilić 
  • prstohvat cimeta 

PIKANTNA MLEČNA MARINADA

  • Sastojci: 
  • 1 kiselo mleko 
  • 1,5 kašičica ljute mlevene paprike 
  • 1 kašika soka od limuna 

MARINADA SA LIMUNOM

  • Sastojci: 
  • 2 kašike sok od limuna 
  • 2 kašike ulja 
  • rendana kora limuna 
  • sveža nana 
  • origano 

Priprema: 
Pomešajte sve sastojke i premažite meso. Količinu možete priladođavati vašem ukusu. 

MARINADA ZA RAŽNJIĆE 

  • Sastojci: 
  • 2 kašike senfa
  • 4 kašike majoneza 
  • prstohvat mlevenog bibera 
  • 2 crna luka 
  • 1 limun 
  • 2 lovorova lista 
  • so 

Priprema:
Meso isecite na komadiceć, pa pobiberite. Prelijte majonezom i senfom koji ste prethodno pomešali, i lepo sjedinite. Stavite lovorov list i pospite seckanim lukom. Sve to prelijte sokom od limuna i ostavite da se marinira 8 sati. Meso solite pre nego što ga stavite na roštilj.  

Izvor: Stvar ukusa