Približava se Uskrs, a po tradiciji se na Veliki petak farbaju jaja. Vredne domaćice već "krstare" internetom u potrazi za idejama kako da pripreme uskršnju trpezu, traže najbolje recepte za slatkiše i slaniše, a pretražuju i nove tehnike za bojenje jaja. Ideja je pregršt, možete da koristite voće, povrće i začine za predivne pastelne nijanse... Zanimljiva je i tehnika sa čajem od hibiskusa uz koju se dobiju uskršnja jaja koja izgledaju kao zvezdano nebo.
Kada birate jaja koja ćete ofarbati za Uskrs, treba da znate i da se boje bolje primaju na bela u odnosu na ona "obična", smeđe boje. Ipak, bela se ređe nalaze u prodaji, a takođe su često i skuplja. Ali, i za to postoji rešenje i sve što vam je potrebno jeste samo malo strpljenja i volje. Da biste dobili najlepšu boju, ali i prošli jeftinije, sve što je potrebno da uradite jeste da izbelite smeđa!
Jaja prvo stavite u šerpu i sipajte vodu i sirće u jednakim razmerama. Ako ste sipali 500 ml vode, dodajte i 500 ml sirćeta. Zatim stavite da se kuvaju, a kada krenu da ključaju, na površini će se pojaviti smeđa pena. Nju morate da skidate sve vreme. Jaja se kuvaju nakon ključanja još nekih 10-12 minuta. Nakon toga ih pažljivo prebacite u posudu ili šerpu sa hladnom vodom i tamo ostavite nekih 5-7 minuta. Zatim svako jaje isperite tekućom vodom i dobro izribajte starom četkicom za zube dok ne izbele. Vodite računa kada budete ribali da ih ne pritiskate previše kako ljuska ne bi pukla.
Ako ste u potrazi za novim idejama za farbanje, predlažemo vam i savršenu tehniku sa salvetama za najlepša uskršnja jaja, kao i uvek efektna svetlucava jaja obojena u vinu.
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem