Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA SKINETE PEČAT SA JAJA I DA IZBELITE LJUSKU: Trikovi zbog kojih će biti savršeno ofarbana

U nastavku teksta saznajte kako da skinete pečat i izbelite ljusku jajeta da budu što lepše ofarbana.

 Kako da jaja ne pucaju Izvor: Shutterstock

Farbanje jaja za Vaskrs u nekim delovima Srbije počinje na Veliki četvrtak i traje do Velike subote. Iako je tradicionalna tehnika farbanja u lukovini i dalje veoma popularna, sve više domaćica želi da najpre izbeli ljusku jajeta, pa da ih onda farba bilo kupovnim bojama, bilo pomoću ljuski od povrća ili da ih ukrasi dekupaž tehnikom.

Skidanje pečata

Sva jaja kupljena u prodavnici moraju da imaju pečat. Da biste ga uklonili sa ljuske, pamučnu krpicu natopite alkoholnim sirćetom, pa nežno trljajte mesto pečata.

Izbeljivanje jaja

Ljuska domaćih jaja ima prepoznatljivu žućkastu boju, ali i nju je moguće neutralisati ako u vodu za kuvanje jaja dodate dva sastojka.

Sastojci:

  • 1 l vode
  • 100 ml alkoholnog sirćeta
  • 1 kašičica soli

Možda će vas zanimati

Priprema:

Spustite jaja u šerpu u koju ste prethodno sipali vodu, alkoholno sirće i so. Kuvajte jaja na jakoj vatri dok voda ne provri, pa smanjite temperaturu i kad budu skuvana ostavite ih da odstoje u vodi u kojoj su se kuvala. Kad se jaja prohlade, lagano ih istrljajte mokrom krpom.

Ovako izbeljena jaja možete da ukrasite dekupaž tehnikom ili jestivim flomasterima. Takođe, ovako izbeljena jaja možete da ukrasite i farbanjem na pari.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti