Farbanje jaja za Vaskrs u nekim delovima Srbije počinje na Veliki četvrtak i traje do Velike subote. Iako je tradicionalna tehnika farbanja u lukovini i dalje veoma popularna, sve više domaćica želi da najpre izbeli ljusku jajeta, pa da ih onda farba bilo kupovnim bojama, bilo pomoću ljuski od povrća ili da ih ukrasi dekupaž tehnikom.

Skidanje pečata

Sva jaja kupljena u prodavnici moraju da imaju pečat. Da biste ga uklonili sa ljuske, pamučnu krpicu natopite alkoholnim sirćetom, pa nežno trljajte mesto pečata.

Izbeljivanje jaja

Ljuska domaćih jaja ima prepoznatljivu žućkastu boju, ali i nju je moguće neutralisati ako u vodu za kuvanje jaja dodate dva sastojka.

Sastojci:

  • 1 l vode
  • 100 ml alkoholnog sirćeta
  • 1 kašičica soli

Priprema:

Spustite jaja u šerpu u koju ste prethodno sipali vodu, alkoholno sirće i so. Kuvajte jaja na jakoj vatri dok voda ne provri, pa smanjite temperaturu i kad budu skuvana ostavite ih da odstoje u vodi u kojoj su se kuvala. Kad se jaja prohlade, lagano ih istrljajte mokrom krpom.

Ovako izbeljena jaja možete da ukrasite dekupaž tehnikom ili jestivim flomasterima. Takođe, ovako izbeljena jaja možete da ukrasite i farbanjem na pari.

Izvor: Stvar ukusa