Lava kolač je popularan u celom svetu, jer ne samo da se pravi od čokolade, već i kada ga presečete čokolada curi. Obično se služi sa sladoledom, a mi vam donosimo najbolji recept. Napravite uskršnji lava kolač koji ćete služiti u ljuski jajeta, a toliko je ukusan da ćete da pojesti u jednom zalogaju. Takođe, ako želite da ulepšate uskršnju trpezu možete da služite kolač u čokoladnom jajetu

Sastojci:

  • 10 belih jaja
  • 1 ravna kašičica sode bikarbone
  • Za lava kolač: 
  • 100 g šećera 
  • 2 jajeta 
  • prstohvat soli 
  • 70 g putera 
  • 100 g čokolade 
  • 60 g brašna
  • 1,5 kašika kakaoa 
  • nutela 

Recept za uskršnji lava kolač:

14:06
Korak 1

Pripremite ljuske od jaja 

Svako jaje probušite na dnu iglom i napravite mali otvor, toliko da može da stane slamčica. Zatim povucite (kao da želite da popijete), pa izvadite slamčicu i okrenite jaje naopačke kako bi iscureli belance i žumance. 

14:10
Korak 2

Dezinfikujte i osušite ljuske jajeta 

Ljuske jajeta stavite u posudu sa vodom koju ste posolili i u koju ste dodali sodu bikarbonu. Ostavite da odstoji pola sata. Ispraznite vodu iz ljuski, pa ih poređajte u kalup za mafine, tako da rupa bude okrenuta nagore. Osušite ih u rerni na 50°C. 

14:12
Korak 3

Napravite testo 

Penasto umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli, a onda dodajte čokoladu koju ste istopili sa puterom. Zatim dodajte prosejano brašno i kakao. 

14:18
Korak 4

Napunite ljuske 

Sipajte testo u špric za kolače ili u kesu za zamrzivač i isecite vrh. Napunite ljuske jaja dobijenim testom. Prethodno u ljuske sipajte kad do dve ulja. 

14:19
Korak 5

Pecite kolač 

Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Isecite vrh kolača (koji viri iz ljuske), pa štapićem za ražnjić napravite malo udubljenje u sredini. Napunite nutelom. 

Pročitajte i ovo: Uskršnji kolač sa čokoladom

BONUS VIDEO: 

TikTok/andrealanev Kako da se žumance ne raspadne kad sečemo kuvano jaje

(StvarUkusa/S.B.)