Lava kolač je popularan u celom svetu, jer ne samo da se pravi od čokolade, već i kada ga presečete čokolada curi. Obično se služi sa sladoledom, a mi vam donosimo najbolji recept. Napravite uskršnji lava kolač koji ćete služiti u ljuski jajeta, a toliko je ukusan da ćete da pojesti u jednom zalogaju. Takođe, ako želite da ulepšate uskršnju trpezu možete da služite kolač u čokoladnom jajetu.
Sastojci:
- 10 belih jaja
- 1 ravna kašičica sode bikarbone
- Za lava kolač:
- 100 g šećera
- 2 jajeta
- prstohvat soli
- 70 g putera
- 100 g čokolade
- 60 g brašna
- 1,5 kašika kakaoa
- nutela
Recept za uskršnji lava kolač:
Pripremite ljuske od jaja
Svako jaje probušite na dnu iglom i napravite mali otvor, toliko da može da stane slamčica. Zatim povucite (kao da želite da popijete), pa izvadite slamčicu i okrenite jaje naopačke kako bi iscureli belance i žumance.
Dezinfikujte i osušite ljuske jajeta
Ljuske jajeta stavite u posudu sa vodom koju ste posolili i u koju ste dodali sodu bikarbonu. Ostavite da odstoji pola sata. Ispraznite vodu iz ljuski, pa ih poređajte u kalup za mafine, tako da rupa bude okrenuta nagore. Osušite ih u rerni na 50°C.
Napravite testo
Penasto umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli, a onda dodajte čokoladu koju ste istopili sa puterom. Zatim dodajte prosejano brašno i kakao.
Napunite ljuske
Sipajte testo u špric za kolače ili u kesu za zamrzivač i isecite vrh. Napunite ljuske jaja dobijenim testom. Prethodno u ljuske sipajte kad do dve ulja.
Pecite kolač
Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Isecite vrh kolača (koji viri iz ljuske), pa štapićem za ražnjić napravite malo udubljenje u sredini. Napunite nutelom.
Pročitajte i ovo: Uskršnji kolač sa čokoladom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem