U doba uskršnjih praznika nešto što nas najviše iznervira je pucanje jaja tokom kuvanja.
Odaćemo vam tajnu kako da skuvate jaja i znatno smanjite rizike od njihovog raspadanja.
Pazite da ne kuvate jaja koja su tek izvađena iz frižidera. Hladna jaja, naime, vrlo lako pucaju pri kuvanju. Zato ih, pre nego što počnete da ih kuvate, izvadite iz frižidera i neka nekoliko sati provedu na sobnoj temperaturi.
Kada ih stavljate u posudu za kuvanje, pazite da ih ne bude previše u posudi. Ukoliko se sudaraju prilikom kuvanja to isto može dovesti do pucanja. Neka među njima bude dovoljno razmaka. U posudu ih položite vrlo polako i nežno kako ne bi napukla prilikom udarca u dno posude.
Preko jaja koja ste stavili u posudu trebalo bi da prelijete hladnu vodu. Pazite da stavite barem 2 centimetra vode iznad jaja. Vodu sipajte polako.
Zatim u vodu dodajte pola kašičice sirćeta i vodu posolite. Sirće je posebno važno u sprečavanju nastajanja pukotina na ljusci jajeta.
Upalite vatru srednje jačine i čekajte da voda počne da vri, a onda još malo smanjite vatru i kuvajte tako na tihoj vatri sve dok jaje nije gotovo.
Na žalost, garancije da baš niti jedno jaje nikada neće puknuti ne postoji. To dosta zavisi i od tipa jaja koja ste kupili. Međutim, ako se budete držali ovih metoda, šanse za uspehom drastično rastu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem