Sastojci:
- 1,5 kg jagnjeće plećke bez kosti
- 1,5 kašičica kuhinjske soli, podeljeno
- 1 kašičica crnog bibera, podeljena
- 2 kašičice maslinovog ulja
Za fil:
- 20 g putera
- 2 ljutike, sitno naseckane na kockice
- 3 čena belog luka, sitno naseckana
- 300 g pečuraka
- 100 g bebi spanaća, grubo iseckanog
- 20 g oljuštenih lešnika
- 20 g pistaća, grubo iseckanih
- 1,5 kašika peršuna, sitno iseckanog
- 1,5 kašičica ruzmarina, svežeg, sitno iseckanog
- 1 kašika limunove kore
- 1/2 kašičice kuhinjske soli
- 1/4 kašičice crnog bibera
Za krompir:
- 1 kg mladog krompira, isečenog na pola
- 1/2 kašičice kuhinjske soli
- 1/4 kašičice crnog bibera
- 1 kašika maslinovog ulja
Za sos:
- 20 g brašna običnog
- 310 ml goveđeg bujona
- 1/4 kašičice tamnog soja sosa
- so i biber
Recept za pikantnu punjenu jagnjetinu za Uskrs:
Kako biste pripremili jagnjetinu na ovaj način, prvo napravite fil. Zagrejte rernu na 180°C. Pecite lešnike 8 minuta. Ohladite, a zatim ih grubo iseckajte. Pečurke iseckajte na male komadiće u blenderu. Otopite puter u tiganju na jakoj vatri. Dodajte ljutiku, beli luk i pečurke. Kuvajte mešajući, 5 minuta ili dok tečnost ne ispari. Dodajte spanać i dinstajte dok ne usahne. Prebacite fil u činiju. Ohladite 20 minuta, a zatim umešajte preostale sastojke.
Stavite fil na komad prozirne folije. Rukama ga grubo oblikujte u trupac dužine 35 cm. Čvrsto umotajte prozirnom folijom. Stavite u zamrzivač na 3 sata, dok se ne stegne. Stavite jagnjeću plećku sa masnom stranom nadole. Pokrijte najlonskom folijom ili papirom za pečenje. Zatim koristite oklagiju ili čekić za meso da izlupate meso u pravougaonik veličine 40 x 22 cm.
Površinu jagnjetine pospite polovinom soli i bibera. Odmotajte smrznuti trupac fila, a zatim ga čvrsto urolajte, završavajući sa šavom nadole. Pričvrstite kuhinjskim kanapom vezanim na svakih 2 cm. Zagrejte rernu na 220°C. Jagnjeći rolat natrljajte maslinovim uljem, pa pospite preostalom solju i biberom. Prebacite krompir sa solju, biberom i maslinovim uljem u veliku tepsiju. Stavite jagnjetinu na krompir.
Kratko pecite na visokoj temperaturi, 30 minuta. Zatim smanjite rernu na 160°C i pecite 2 1/2 sata. Izvadite jagnjetinu i krompir u pleh i lagano pokrijte folijom dok pravite sos.
U istom tiganju u kom ste pržili zagrejte mast i stavite tiganj direktno na šporet na srednju vatru. Kada se mast zagreje, pospite brašnom i mešajte 1 minut. Uz mešanje polako sipajte bujon. Dodajte soja sos, a zatim nastavite da mešajte dokse ne zgusne u konzistenciju javorovog sirupa. Probajte i po želji dodajte još soli i bibera. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i jagnjeće ćufte u paradajz sosu.
Pročitajte kako se pravi čuveni jagnjeći gulaš po originalnom turskom receptu
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Prolećna pita sa mladim kupusom
Šarani kolač sa čokoladom i višnjama
Najbrža salata od kuvanih jaja
Kolač sa kokosom i filom od malina