Sastojci:
- 1,5 kg jagnjeće plećke bez kosti
- 1,5 kašičica kuhinjske soli, podeljeno
- 1 kašičica crnog bibera, podeljena
- 2 kašičice maslinovog ulja
Za fil:
- 20 g putera
- 2 ljutike, sitno naseckane na kockice
- 3 čena belog luka, sitno naseckana
- 300 g pečuraka
- 100 g bebi spanaća, grubo iseckanog
- 20 g oljuštenih lešnika
- 20 g pistaća, grubo iseckanih
- 1,5 kašika peršuna, sitno iseckanog
- 1,5 kašičica ruzmarina, svežeg, sitno iseckanog
- 1 kašika limunove kore
- 1/2 kašičice kuhinjske soli
- 1/4 kašičice crnog bibera
Za krompir:
- 1 kg mladog krompira, isečenog na pola
- 1/2 kašičice kuhinjske soli
- 1/4 kašičice crnog bibera
- 1 kašika maslinovog ulja
Za sos:
- 20 g brašna običnog
- 310 ml goveđeg bujona
- 1/4 kašičice tamnog soja sosa
- so i biber
Recept za pikantnu punjenu jagnjetinu za Uskrs:
Kako biste pripremili jagnjetinu na ovaj način, prvo napravite fil. Zagrejte rernu na 180°C. Pecite lešnike 8 minuta. Ohladite, a zatim ih grubo iseckajte. Pečurke iseckajte na male komadiće u blenderu. Otopite puter u tiganju na jakoj vatri. Dodajte ljutiku, beli luk i pečurke. Kuvajte mešajući, 5 minuta ili dok tečnost ne ispari. Dodajte spanać i dinstajte dok ne usahne. Prebacite fil u činiju. Ohladite 20 minuta, a zatim umešajte preostale sastojke.
Stavite fil na komad prozirne folije. Rukama ga grubo oblikujte u trupac dužine 35 cm. Čvrsto umotajte prozirnom folijom. Stavite u zamrzivač na 3 sata, dok se ne stegne. Stavite jagnjeću plećku sa masnom stranom nadole. Pokrijte najlonskom folijom ili papirom za pečenje. Zatim koristite oklagiju ili čekić za meso da izlupate meso u pravougaonik veličine 40 x 22 cm.
Površinu jagnjetine pospite polovinom soli i bibera. Odmotajte smrznuti trupac fila, a zatim ga čvrsto urolajte, završavajući sa šavom nadole. Pričvrstite kuhinjskim kanapom vezanim na svakih 2 cm. Zagrejte rernu na 220°C. Jagnjeći rolat natrljajte maslinovim uljem, pa pospite preostalom solju i biberom. Prebacite krompir sa solju, biberom i maslinovim uljem u veliku tepsiju. Stavite jagnjetinu na krompir.
Kratko pecite na visokoj temperaturi, 30 minuta. Zatim smanjite rernu na 160°C i pecite 2 1/2 sata. Izvadite jagnjetinu i krompir u pleh i lagano pokrijte folijom dok pravite sos.
U istom tiganju u kom ste pržili zagrejte mast i stavite tiganj direktno na šporet na srednju vatru. Kada se mast zagreje, pospite brašnom i mešajte 1 minut. Uz mešanje polako sipajte bujon. Dodajte soja sos, a zatim nastavite da mešajte dokse ne zgusne u konzistenciju javorovog sirupa. Probajte i po želji dodajte još soli i bibera. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i jagnjeće ćufte u paradajz sosu.
Pročitajte kako se pravi čuveni jagnjeći gulaš po originalnom turskom receptu
BONUS VIDEO
StvarUkusa
