Zapečena jagnjeća plećka sa aromatičnim pirinčem je jelo koje treba da se nađe na uskršnjoj trpezi. Dugo se peče i prirpema, ali je vrlo slasna i mekana. Ukoliko volite jagnjetinu možda ćete želeti da napravite i jagnjeći but začinjen na grčki način. Evo i kako da napravite jagnjeću plećku zapečenu sa pirinčem.
Sastojci:
- 2 kg jagnjeće plećke
- 4 čena belog luka, iseckana
- 1 kašika mlevenog kima
- 1 kašičica sušene nane
- ½ kašičice mlevene ljute papričice
- 4 kašike meda
- 2 kašike maslinovog ulja
- 200 ml soka od pomorandže
- 150 g suvog grožđa
Za pirinač
- 2 kašike maslinovog ulja
- 30 g putera
- 300 g pirinča
- 600 ml vrućeg pilećeg bujona
- 50 g suvog grožđa
- Šaka seckanog peršuna
- 30g prženog belog luka
Recept za zapečenu jagnjeću plećku sa aromatičnim pirinčem
Zagrejte rernu
Za zapečenu jagnjeću plećku zagrejte rernu na 130°C. Stavite jagnjetinu u veliki pleh za pečenje. Pomešajte beli luk, začine, med i ulje sa začinima, a zatim time istrljajte jagnjetinu. Zalijte sokom od pomorandže, pospite suvim grožđem, pa dobro pokrijte folijom i pecite 4 sata. Skinite foliju, pojačajte temperaturu rerne na 180ºC i pecite još 30 minuta da se smanji sos i zapeče meso.
Skuvajte pirinač
U međuvremenu, zagrejte ulje i puter u velikoj šerpi na srednjoj vatri, dok se puter ne otopi. Dodajte pirinač, mešajući. Nakon toga sipajte vrući pileći bujon i pustite da proključa. Pokrijte čvrstim poklopcem, smanjite vatru i kuvajte 10 minuta. Isključite vatru i ostavite 10 minuta da se masa zgusne.
Servirajte jagnjetinu
Izmešajte pirinač viljuškom i umešajte suvo grožđe, većinu peršuna i luka, a zatim dodajte preostali peršun i luk i servirajte uz jagnjetinu. Uživajte u zapečena jagnjećoj plećki sa aromatičnim pirinčem.
Pročitajte kako se prave jagnjeće ćufte u sosu od paradajza i nane
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem