Zapečena jagnjeća plećka sa aromatičnim pirinčem je jelo koje treba da se nađe na uskršnjoj trpezi. Dugo se peče i prirpema, ali je vrlo slasna i mekana. Ukoliko volite jagnjetinu možda ćete želeti da napravite i jagnjeći but začinjen na grčki način. Evo i kako da napravite jagnjeću plećku zapečenu sa pirinčem.

Sastojci:

  • 2 kg jagnjeće plećke
  • 4 čena belog luka, iseckana
  • 1 kašika mlevenog kima
  • 1 kašičica sušene nane
  • ½ kašičice mlevene ljute papričice
  • 4 kašike meda
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 200 ml soka od pomorandže
  • 150 g suvog grožđa

Za pirinač

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 30 g putera
  • 300 g pirinča
  • 600 ml vrućeg pilećeg bujona
  • 50 g suvog grožđa
  • Šaka seckanog peršuna
  • 30g prženog belog luka

Recept za zapečenu jagnjeću plećku sa aromatičnim pirinčem

13:51
Korak 1

Zagrejte rernu

Za zapečenu jagnjeću plećku zagrejte rernu na 130°C. Stavite jagnjetinu u veliki pleh za pečenje. Pomešajte beli luk, začine, med i ulje sa začinima, a zatim time istrljajte jagnjetinu. Zalijte sokom od pomorandže, pospite suvim grožđem, pa dobro pokrijte folijom i pecite 4 sata. Skinite foliju, pojačajte temperaturu rerne na 180ºC i pecite još 30 minuta da se smanji sos i zapeče meso.

13:58
Korak 2

Skuvajte pirinač

U međuvremenu, zagrejte ulje i puter u velikoj šerpi na srednjoj vatri, dok se puter ne otopi. Dodajte pirinač, mešajući. Nakon toga sipajte vrući pileći bujon i pustite da proključa. Pokrijte čvrstim poklopcem, smanjite vatru i kuvajte 10 minuta. Isključite vatru i ostavite 10 minuta da se masa zgusne.

13:58
Korak 3

Servirajte jagnjetinu

Izmešajte pirinač viljuškom i umešajte suvo grožđe, većinu peršuna i luka, a zatim dodajte preostali peršun i luk i servirajte uz jagnjetinu. Uživajte u zapečena jagnjećoj plećki sa aromatičnim pirinčem.

Pročitajte kako se prave jagnjeće ćufte u sosu od paradajza i nane

BONUS VIDEO

Kurir televizija Raša otkrio kako najlakše proveriti da li je meso dovoljno pečeno

StvarUkusa/L.S.