Jagnjeće ćufte usosu od paradajza i nane su sve samo ne uobičajeni dosadni ručak. Ukoliko želite da promenite rutinu u kuvanju, ovo je odličan recept za vas. Možda ćete želeti da napravite i jagnjeći gulaš sa patlidžanom i maslinama. Jagnjeće okurglice se spremaju za manje od sat vremena, a vrlo su aromatične zbog dodatog preliva od paradajza i nane. Evo kako da napravite jagnjeće ćufte u sosu od paradajza i nane!

Sastojci:

  • 1 veliki patlidžan
  • 1 crveni luk
  • 2 kašičice mlevenog kima
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 250 g jagnjećeg mesa
  • 400 g leblebija, ocediti i isprati
  • 2 čena belog luka, zgnječena
  • 200 g paradajza
  • 10 g nane
  • 1 kašičica crvenog vinskog sirćeta
  • 2 kašike jogurta

Recept za jagnjeće ćufte

11:13
Korak 1

Zagrejte rernu

Za jagnjeće ćufte u sosu od paradajza i nane, zagrejte rernu na 200°C. Patlidžan isecite na komade veličine zalogaja, a crveni luk grubo isecite. Oba stavite u veliki pleh za pečenje, promešajte kim, origano i ulje i začinite. Raširite u jedan sloj i pecite 20 minuta.

11:20
Korak 2

Uvaljajte meso u ćufte

U međuvremenu uvaljajte jagnjeće meso u ćufte veličine oraha, začinite solju i biberom. Posle 20 minuta sve promešajte u plehu, dodajući leblebiju i beli luk, pa ponovo začinite. Prelijte ćufte i vratite u rernu na 15-20 minuta, dok ne porumene i povrće ne omekša.

11:20
Korak 3

Napravite sos od paradajza, nane i jogurta

Dok se sve peče, iseckajte grubo paradajz i sitno iseckajte nanu, a nekoliko manjih listića ostavite za ukrašavanje. Pomešajte ih zajedno u činiji sa sirćetom i začinite sa dosta soli. Servirajte pleh sa ćuftama sa salsom od svežeg paradajza i jogurtom na vrhu, a zatim pokapajte sa još malo ulja, soli i bibera. Uživajte u jagnjećim ćuftama u sosu od paradajza i nana.

Pročitajte i KAKO SE PRAVI KAFTAN JAGNJETINA

BONUS VIDEO:

Instagram/foodiies_lifee Pileće ćufte iz blendera

StvarUkusa/L.S.