Jagnjeće ćufte usosu od paradajza i nane su sve samo ne uobičajeni dosadni ručak. Ukoliko želite da promenite rutinu u kuvanju, ovo je odličan recept za vas. Možda ćete želeti da napravite i jagnjeći gulaš sa patlidžanom i maslinama. Jagnjeće okurglice se spremaju za manje od sat vremena, a vrlo su aromatične zbog dodatog preliva od paradajza i nane. Evo kako da napravite jagnjeće ćufte u sosu od paradajza i nane!
Sastojci:
- 1 veliki patlidžan
- 1 crveni luk
- 2 kašičice mlevenog kima
- 1 kašičica sušenog origana
- 1 kašika maslinovog ulja
- 250 g jagnjećeg mesa
- 400 g leblebija, ocediti i isprati
- 2 čena belog luka, zgnječena
- 200 g paradajza
- 10 g nane
- 1 kašičica crvenog vinskog sirćeta
- 2 kašike jogurta
Recept za jagnjeće ćufte
Zagrejte rernu
Za jagnjeće ćufte u sosu od paradajza i nane, zagrejte rernu na 200°C. Patlidžan isecite na komade veličine zalogaja, a crveni luk grubo isecite. Oba stavite u veliki pleh za pečenje, promešajte kim, origano i ulje i začinite. Raširite u jedan sloj i pecite 20 minuta.
Uvaljajte meso u ćufte
U međuvremenu uvaljajte jagnjeće meso u ćufte veličine oraha, začinite solju i biberom. Posle 20 minuta sve promešajte u plehu, dodajući leblebiju i beli luk, pa ponovo začinite. Prelijte ćufte i vratite u rernu na 15-20 minuta, dok ne porumene i povrće ne omekša.
Napravite sos od paradajza, nane i jogurta
Dok se sve peče, iseckajte grubo paradajz i sitno iseckajte nanu, a nekoliko manjih listića ostavite za ukrašavanje. Pomešajte ih zajedno u činiji sa sirćetom i začinite sa dosta soli. Servirajte pleh sa ćuftama sa salsom od svežeg paradajza i jogurtom na vrhu, a zatim pokapajte sa još malo ulja, soli i bibera. Uživajte u jagnjećim ćuftama u sosu od paradajza i nana.
Pročitajte i KAKO SE PRAVI KAFTAN JAGNJETINA
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus