Jagnjeći gulašsa patlidžanom i maslinama može da se posluži sa pirinčem, kus-kusom ili somunom. Možete da dodate i humus za potpunu gozbu. Možda će vas zanimati i ovaj seljački odrezak za slavsku trpezu. Gulaš treba da se krčka više od dva sata. Evo kako da napravite jagnjeći gulaš sa patlidžanom i maslinama!

Sastojci:

  • 2 patlidžana
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 800 g jagnjetine
  • 2 crvena luka
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 1 kašičica mlevenog korijandera
  • ½ kašičice mlevenog cimeta
  • 1 puna kašika paradajz pirea
  • 3 kašike melase od nara
  • 300 ml goveđeg bujona
  • 150 g crnih maslina bez koštica
  • Pirinač, kus-kus ili somun za posluživanje
  • Korijander i peršun za posluživanje

Recept za jagnjeći gulaš sa patlidžanom i maslinama

16:33
Korak 1

Pržite patlidžane

Odsecite vrh i okrajak patlidžana, a zatim ga ljuštite, praveći pruge sa strane. Isecite na komade od 3 cm. Stavite pola maslinovog ulja u veliku tepsiju ili šerpu i stavite na srednju vatru. Dodajte patlidžane i dobro začinite, pa pržite 8-10 minuta, okrećući, dok ne porumene. Izvadite patlidžane iz tiganja i ostavite na stranu.

16:37
Korak 2

Pustite jagnjetinu da se krčka

Isecite jagnjetinu na komade od 4-5 cm i dobro začinite. Pržite, u istom tiganju, na preostalom maslinovom ulju, 10 minuta, povremeno mešajući, dok ne porumeni. Dok se jagnjetina prži, luk isecite na kockice od 1 cm, a beli luk sitno iseckajte. Dodajte ih u tiganj kada jagnjetina porumeni i malo smanjite vatru. Pržite oko 5 minuta, a zatim dodajte začine. Posle minut, umešajte paradajz pire i melasu od nara. Kuvajte 2 minuta, pa dodajte bujon, masline i pržene patlidžane i prokuvajte. Čim proključa, smanjite vatru pokrijte i lagano krčkajte 2-2½ sata ili dok jagnjetina ne postane mekana.

16:37
Korak 3

Pojačajte vatru

Skinite poklopac, pojačajte vatru i ostavite da proključa i da se zgusne oko 10 minuta dok ne dobijete bogat gulaš. U ovom trenutku možete ostaviti da se ohladi, a zatim možete da zamrznete.

16:37
Korak 4

Servirajte jagnjeći gulaš

Za serviranje, odmrznite i lagano ponovo zagrejte gulaš, a zatim ga podelite na tanjire na podlozi od pirinča/kus-kusa ili poslužite sa somunima, završite sa dosta korijandera i peršuna. Uživajte u jagnjećem gulašu sa patlidžanom i maslinama!

Pročitajte kako se prave ćufte u sosu od paradajza, kardamona i limete

BONUS VIDEO

MAJSTOR ZA GULAŠ OTKRIO SAVRŠEN RECEPT: Stvar je u krčkanju, da sve bude prirodno, ali i u još jednom VAŽNOM SASTOJKU! kurir televizija

StvarUkusa/L.S.