Jagnjeći gulašsa patlidžanom i maslinama može da se posluži sa pirinčem, kus-kusom ili somunom. Možete da dodate i humus za potpunu gozbu. Možda će vas zanimati i ovaj seljački odrezak za slavsku trpezu. Gulaš treba da se krčka više od dva sata. Evo kako da napravite jagnjeći gulaš sa patlidžanom i maslinama!
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 6 kašika maslinovog ulja
- 800 g jagnjetine
- 2 crvena luka
- 4 čena belog luka
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- ½ kašičice mlevenog cimeta
- 1 puna kašika paradajz pirea
- 3 kašike melase od nara
- 300 ml goveđeg bujona
- 150 g crnih maslina bez koštica
- Pirinač, kus-kus ili somun za posluživanje
- Korijander i peršun za posluživanje
Recept za jagnjeći gulaš sa patlidžanom i maslinama
Pržite patlidžane
Odsecite vrh i okrajak patlidžana, a zatim ga ljuštite, praveći pruge sa strane. Isecite na komade od 3 cm. Stavite pola maslinovog ulja u veliku tepsiju ili šerpu i stavite na srednju vatru. Dodajte patlidžane i dobro začinite, pa pržite 8-10 minuta, okrećući, dok ne porumene. Izvadite patlidžane iz tiganja i ostavite na stranu.
Pustite jagnjetinu da se krčka
Isecite jagnjetinu na komade od 4-5 cm i dobro začinite. Pržite, u istom tiganju, na preostalom maslinovom ulju, 10 minuta, povremeno mešajući, dok ne porumeni. Dok se jagnjetina prži, luk isecite na kockice od 1 cm, a beli luk sitno iseckajte. Dodajte ih u tiganj kada jagnjetina porumeni i malo smanjite vatru. Pržite oko 5 minuta, a zatim dodajte začine. Posle minut, umešajte paradajz pire i melasu od nara. Kuvajte 2 minuta, pa dodajte bujon, masline i pržene patlidžane i prokuvajte. Čim proključa, smanjite vatru pokrijte i lagano krčkajte 2-2½ sata ili dok jagnjetina ne postane mekana.
Pojačajte vatru
Skinite poklopac, pojačajte vatru i ostavite da proključa i da se zgusne oko 10 minuta dok ne dobijete bogat gulaš. U ovom trenutku možete ostaviti da se ohladi, a zatim možete da zamrznete.
Servirajte jagnjeći gulaš
Za serviranje, odmrznite i lagano ponovo zagrejte gulaš, a zatim ga podelite na tanjire na podlozi od pirinča/kus-kusa ili poslužite sa somunima, završite sa dosta korijandera i peršuna. Uživajte u jagnjećem gulašu sa patlidžanom i maslinama!
Pročitajte kako se prave ćufte u sosu od paradajza, kardamona i limete
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem