Seljački odrezak za slavsku trpezu je leđni deo govedine i dolazi sa delom rebra tj. koskom od rebra. Komad kosti je otrikven, bez masti i mesa. Ovaj goveđi odrezak je nekada bio čest izbor kauboja, zbog čega se zove i kaubojski. Možda ćete želeti da napravite i slavsku junetinu dinstanu sa povrćem! Ukoliko ste ljubitelj domaće kuhinje i rustičnih recepata, ovaj seljački odrezak je za vas! Evo kako se pravi!
Sastojci:
Odrezak:
- 1 kg odrezaka (2 komada)
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica mlevenog crnog bibera
- 1 kašika ulja, opciono
Preliv:
- 30 g neslanog putera, omekšanog
- 1 kašičica mešavine začina poput belog luka u prahu, aleve paprike, vegete...
- 1 kašičica seckanog svežeg peršuna
Recept za seljački odrezak za slavsku trpezu
Začinite odreske
Za seljački odrezak prvo izvadite goveđe odreske iz frižidera i obilno začinite sa svih strana solju i biberom. Ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta.
Pripremite puter preliv
U međuvremenu, pomešajte omekšani puter, začine i peršun u maloj posudi dok se ne pomešaju ravnomerno. Prebacite puter u plastičnu foliju i umotajte ga u mali trupac. Stavite ga u frižider najmanje 30 minuta dok se ne stegne.
Pecite odreske u rerni
Za seljački odrezak zagrejte rernu na 190°. U međuvremenu, zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri na šporetu dok se ne zagreje. Zatim premažite dno tiganja sa 1 kašikom ulja. Stavite jedan odrezak u tiganj i pržite 3-5 minuta sa svake strane dok se ne stvori zlatna kora. Zatim, koristeći kašiku, nagnite tiganj i uklonite malo masti. Smanjite vatru na srednju, a zatim okrenite šniclu na drugu stranu i pržite minut.
Ubacite kratko u rernu
Prebacite tiganj u rernu i pecite odreske 8-16 minuta. Odmah izvadite iz tiganja i prebacite na dasku za sečenje.
Prelijte puter prelivom
Na vrh odrezaka nanesite obilno parče puter preliva, pokrijte i ostavite da odstoji 5 minuta. Da biste poslužili, odrežite odrezak od kosti i tanko ga isecite. Servirajte odmah. Uživajte u seljačkom odresku za slavu!
Pročitajte Jednostavan i brzinski recept za sočne svinjske šnicle od samo 5 sastojaka
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem