Ukus piletine nikada ne može da dosadi, a možete da je spremite na milion načina. Belo meso se najčešće jede, ali krilca su mnogo sočnija i ukusnija. Ako želite da ih pripremite kao profi kuvar, onda vam predlažemo ovaj recept. Napravite krilca u slatko-kiselom sosu koja će se definitivno dopasti svima. Služite sa kuvanim pirinčem. 

Sastojci:

  • 2 kg krilaca 
  • 40 ml ulja 
  • 1 kašičica slatke paprike 
  • 1 kašičica belog luka u prahu 
  • 20 g putera 
  • 1 šargarepa 
  • 200 g pirinča 
  • Za preliv:
  • 4 čenova belog luka 
  • 100 ml vode 
  • 1 kašika soja sosa 
  • 1 kašika meda 
  • 1 kašičica ulja 
  • 1 kašika sirćeta 
  • 1 ravna kašika skroba 
  • malo tucane paprike 

Recept za krilca u slatko-kiselom sosu:

10:31
Korak 1

Pripremite meso

Isecite kost krilicima, pa poređajte u posudu očišćena krilca. Zatim prelijte uljem, pa posolite, pobiberite, pospite slatkom paprikom i belim lukom u prahu. Sve dobro izmešajte i poređajte krilca na pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.

10:31
Korak 2

Skuvajte pirinač 

U šerpi istopite puter, pa dodajte rendanu šargarepu i malo propržite. Zatim dodajte pirinač, sipajte 400 ml vode i posolite. Poklopite i kuvajte na nižoj temperaturi nekih 15 minuta. 

10:31
Korak 3

Napravite slatko-kiseli sos

U šerpi pomešajte isečeni belu luk, sipajte vodu (100 ml), a zatim i sojin sos i med. Nakon toga sipajte ulje, sirće i skrob, a onda sve dobro promešajte da se sastojci lepo sjedine. Kuvajte dok ne krene da ključa, uz neprestano mešanje. Na kraju dodajte i tucanu papriku i lepo promešajte. Okrenite meso na drugu stranu, pa premažite dobijenim sosom. Vratite u rernu i pecite još 7 minuta na 200°C. Ponovo okrenite meso i premažite dobijenim sosom. Vratite u rernu na još 7 minuta. 

Pročitajte i ovo: Pileća krilca u sojinom sosu i medu

BONUS VIDEO: 

Pileće ćufte iz blendera Instagram/foodiies_lifee

(StvarUkusa/S.B.)