Pečena svinjska plećkapunjena voćem je pravi slavski i praznični ručak! Suve šljive se natapaju u rakiji, što im daje mekoću. Možda će vam biti interesantan i seljački odrezak za slavsku trpezu. Pečena plećka je jelo koje zahteva temeljnu pripremu, ali je rezultat obrok poput onih u restoranu! Evo kako da napravite pečenu svinjsku plećku punjenu voćem!
Sastojci:
- 150 g suvih šljiva bez koštica, grubo iseckanih
- 100 ml rakije
- 4-5 kg svinjske plećke bez kostiju i kože
- Kašika ulja
- 1 mali luk, sitno iseckan
- 3 grančice žalfije, sitno iseckane
- Mala veza peršuna, sitno iseckana
- Rendana kora i sok 1 pomorandže
- 1 crvena jabuka, krupno narendana
- 125 g prezla
- 1 kašika morske soli
Recept za pečenu svinjsku plećku
Potopite suve šljive
Za pečenu svinjsku plećku punjenu voćem prvo treba da iseckane suve šljive potopite u rakiju najmanje 2 sata ili najbolje preko noći.
Prirpemite svinjsku plećku
Izvadite svinjsku plećku iz frižidera najmanje sat vremena pre kuvanja. Osušite kožu kuhinjskim papirom. Stavite mali tiganj na srednju vatru, dodajte malo ulja i, kada je vruć, dodajte luk. Lagano pržite dok ne omekša (oko 10 minuta).
Pripremite voće
U velikoj činiji pomešajte začinsko bilje, koricu i sok od pomorandže, jabuku, prezle i dosta soli i bibera. Dodajte kuvani luk i natopljene suve šljive (zajedno sa bilo kojom tečnošću koja je ostala u posudi).
Urolajte plećku
Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje i zagrejte rernu na 200°C . Na čistu radnu površinu poređajte paralelno 3-4 dužine kanapa (kako bi mogli da obmotaju meso). Stavite svinjsku plećku, kožom nadole, na konce, a zatim obilno začinite solju i biberom. Pokrijte svinjsku plećku mešavinom za nadev, pa ga urolajte, zatvarajući nadevom. Koristite konce da pričvrstite rolanu svinjetinu, čvrsto ih vezujući. Ako nadev ispadne u ovom trenutku, gurnite ga nazad. Stavite rolat u pripremljeni pleh za pečenje, sa kožom nagore.
Pecite meso
Još jednom osušite kožu kuhinjskim papirom, a zatim utrljajte morsku so u kožu, posebno tamo gde je urezana. Stavite punjenu svinjsku plećku u rernu i pecite 30 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 140°C 3½-4 sata.
Pustite da meso odstoji
Proverite da li je sredina pečena. Ako koža do tog vremena nije počela da pucketa, vratite toplotu na 200°C i pecite još 10-30 minuta, proveravajući svakih 5 minuta da koža ne gori. Ako i dalje ne pucketa, možete izvaditi meso iz rerne, odrezati konopac, odrezati kožu, a zatim kožu ponovo staviti u rernu na nekoliko minuta. Pustite da meso odstoji 30 minuta pre serviranja. Uživajte u pečenoj svinjskoj plećki punjenoj voćem!
Pročitajte i jednostavan i brzinski recept za sočne svinjske šnicle od samo 5 sastojaka
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem