Pileća krilca sa pirinčem i suvim šljivama predstavljaju uobičajen obrok, ali sa dodatkom začina i šljivama natopljenim u viskiju! Obradovaćete sve za stolom kada ih iznesete. Možda će vam biti interesantana i sočna krilca u slatko-kiselom sosu. Pileća krilca sa pirinčem i suvim šljivama se prave ovako!
Sastojci:
- 6 komada praziluka
- 1 kašika maslinovog ulja
- Peršun za ukras
Za pirinač
- 500 ml suncokretovog ulja
- 2 kašike pirinča dugog zrna
Za pileća krilca
- 1 kašika maslinovog ulja
- pileća krilca, presečena na pola
Za pire od suvih šljiva
- 12 suvih šljiva bez koštica
- 1 kašika viskija
Za preliv
- 1 kašičica crvenog vinskog sirćeta
- 1 kašičica senfa
- 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
Recept za pileća krilca sa pirinčem i suvim šljivama
Napravite pirinač
Za pileća krilca sa pirinčem i suvim šljivama napravite pirinač. Da biste napravili pirinač, stavite ulje u manju šerpu i zagrejte na 180°C. Dodajte pirinač u vrelo ulje – odmah će naduvati. Kuvajte 1-2 minuta, pa izvadite šupljikavom kašikom i ocedite na kuhinjskom papiru.
Ispržite pa pecite u rerni piletinu
Za pileća krilca zagrejte rernu na 180°C. U velikoj tepsiji za rernu zagrejte ulje na srednjoj vatri. Pržite pileća krilca 5-8 minuta dok ne porumene. Dobro začinite, a zatim prebacite u rernu i pecite 30 minuta dok se ne ispeku. Ugasite rernu i ostavite je na toplom.
Pripremite suve šljive
U međuvremenu stavite suve šljive u činiju, prelijte ih toplom vodom i potopite 15 minuta dok ne postanu pune. Ocedite, pa stavite u blender ili procesor za hranu sa viskijem i začinite solju i biberom. Blendirajte dok ne postane glatko.
Blanširajte praziluk
Odrežite krajeve praziluka, držeći bazu netaknutom, a zatim blanširajte 3-4 minuta u velikom tiganju sa ključalom vodom dok ne omekša. Izvadite, osušite na kuhinjskom papiru, pa prebacite na tanjir.
Napravite preliv
Za preliv umutite sirće i senf u činiji pa, mućenjem, sipajte ulje dok se ne emulguje. Probajte i začinite, pa pokapajte praziluk.
Servirajte
Za serviranje stavite kašičicu pireom od suvih šljiva na 6 tanjira sa pilećim krilcima, prazilukom, pirinčem i peršunom. Uživajte u pilećim krilcima sa pirinčem i suvim šljivama!
Pročitajte SOČNA PILEĆA KRILCA SA KOKA-KOLOM I VINOM
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem