Pileća krilca sa pirinčem i suvim šljivama predstavljaju uobičajen obrok, ali sa dodatkom začina i šljivama natopljenim u viskiju! Obradovaćete sve za stolom kada ih iznesete. Možda će vam biti interesantana i sočna krilca u slatko-kiselom sosu. Pileća krilca sa pirinčem i suvim šljivama se prave ovako!

Sastojci:

  • 6 komada praziluka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Peršun za ukras

Za pirinač

  • 500 ml suncokretovog ulja
  • 2 kašike pirinča dugog zrna

Za pileća krilca

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • pileća krilca, presečena na pola

Za pire od suvih šljiva

  • 12 suvih šljiva bez koštica
  • 1 kašika viskija

Za preliv

  • 1 kašičica crvenog vinskog sirćeta
  • 1 kašičica senfa
  • 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja

Recept za pileća krilca sa pirinčem i suvim šljivama

16:30
Korak 1

Napravite pirinač

Za pileća krilca sa pirinčem i suvim šljivama napravite pirinač. Da biste napravili pirinač, stavite ulje u manju šerpu i zagrejte na 180°C. Dodajte pirinač u vrelo ulje – odmah će naduvati. Kuvajte 1-2 minuta, pa izvadite šupljikavom kašikom i ocedite na kuhinjskom papiru.

16:37
Korak 2

Ispržite pa pecite u rerni piletinu

Za pileća krilca zagrejte rernu na 180°C. U velikoj tepsiji za rernu zagrejte ulje na srednjoj vatri. Pržite pileća krilca 5-8 minuta dok ne porumene. Dobro začinite, a zatim prebacite u rernu i pecite 30 minuta dok se ne ispeku. Ugasite rernu i ostavite je na toplom.

16:37
Korak 3

Pripremite suve šljive

U međuvremenu stavite suve šljive u činiju, prelijte ih toplom vodom i potopite 15 minuta dok ne postanu pune. Ocedite, pa stavite u blender ili procesor za hranu sa viskijem i začinite solju i biberom. Blendirajte dok ne postane glatko.

16:37
Korak 4

Blanširajte praziluk

Odrežite krajeve praziluka, držeći bazu netaknutom, a zatim blanširajte 3-4 minuta u velikom tiganju sa ključalom vodom dok ne omekša. Izvadite, osušite na kuhinjskom papiru, pa prebacite na tanjir.

16:38
Korak 5

Napravite preliv

Za preliv umutite sirće i senf u činiji pa, mućenjem, sipajte ulje dok se ne emulguje. Probajte i začinite, pa pokapajte praziluk.

16:38
Korak 6

Servirajte 

Za serviranje stavite kašičicu pireom od suvih šljiva na 6 tanjira sa pilećim krilcima, prazilukom, pirinčem i peršunom. Uživajte u pilećim krilcima sa pirinčem i suvim šljivama!

Pročitajte SOČNA PILEĆA KRILCA SA KOKA-KOLOM I VINOM

BONUS VIDEO

Kurir Kako se sprema rolovana piletina?

StvarUkusa/L.S.