Ova pita bez kora sa pirinčem, piletinom i povrćem prava je kombinacija praktičnosti i ukusa. Svaki sloj donosi svoj šarm – sočan pirinač, nežna piletina, aromatično povrće i topiv kačkavalj. Brzo se sprema, lepo se peče i savršena je za porodični ručak ili večeru.
Osnovne informacije:
Kuhinja: Srpska/mediteranska
Tip jela: glavno jelo
Porcije/Količina: 4–6
Vreme pripreme: 15 minuta
Vreme pečenja: 20 minuta
Ukupno vreme: 35 minuta
Težina: Srednja
Sastojci:
- 300 g pirinča
- 2 šargarepe
- 100 g + 150 g sira (kačkavalj)
- 250 g + 300 g pilećih prsa
- Začinsko bilje po ukusu
- 3 jajeta
- 2 kašike krem sira
- 2 kašike pavlake
- Paradajz
- Biber, so i začini po ukusu
- 50 g zelenog graška
Priprema:
Priprema sastojaka:
Pirinač skuvajte i rasporedite u pleh. Šargarepu iseckajte ili narendajte i stavite preko pirinča. Kačkavalj i prethodno pržena pileća prsa iseckajte na kockice i rasporedite preko povrća. Dodajte začinsko bilje i sve promešajte.
Preliv:
U činiji umutite jaja sa krem sirom i pavlakom. Prelijte smesu preko povrća i mesa u plehu, promešajte i poravnajte.
Dekoracija i pečenje:
Na vrh složite kolutove paradajza, zeleni grašak i pospite ostatkom kačkavalja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 20 minuta dok pita ne dobije zlatno-žutu boju.
Ova pita bez kora je idealna i za posluženje hladna ili topla, a može da se čuva u frižideru do 2 dana.
Bonus video
