Sastojci:
- 3 jajeta
- So i biber po ukusu
- Prstohvat kurkume
- 150 ml mleka
- 2 tikvice
- 1 glavica crnog luka
- Maslinovo ulje (za dinstanje)
- 1 šargarepa
- 2 čena belog luka
- 1 žuta paprika
- 2 paradajz
- Italijanske začinske biljke (origano, bosiljak...)
- Malo seckanog zelenog luka i rendanog sira (za posipanje)
Priprema:
Pita bez kora od tikvica je pravo otkriće za one koji vole jednostavna, a ukusna jela. Mekana i sočna, savršeno osvaja svojom nežnoćom i toplinom iz rerne, bez previše muke i sa malo sastojaka.
Umutite jaja, posolite, pobiberite i dodajte prstohvat kurkume. Sipajte mleko i dobro sjedinite.
Tikvice operite i iseckajte na kockice, posolite i ostavite 10 minuta da puste vodu, pa ih ocedite. Crni luk sitno iseckajte, a šargarepu izrendajte na krupno rende.
Na malo maslinovog ulja propržite luk i šargarepu. Dodajte sitno seckani beli luk i propržite još 2 minuta. Dodajte oceđene tikvice i sitno seckanu žutu papriku i 1 paradajz. Sve dobro promešajte. Začinite crnim biberom i italijanskim začinskim biljem. Smesu sipajte u nauljen pleh ili vatrostalnu posudu. Prelijte smesom od mleka i jaja pa promešajte. Na vrh poređajte kolutove paradajza i pospite sirom i seckanim zelenim lukom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25–30 minuta, dok ne porumeni i stegne se.
Bonus video