Sastojci:

  • 2 pileća fileta
  • So, crni biber (po ukusu)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 manja glavica karfiola
  • pola tikvice
  • 200 g testenine po izboru
  • 1 kašičica soli
  • Sušeni bosiljak
  • korijander po želji
  • Kašika pinjola (ili orasi kao zamena)
  • 250 ml povrtne ili pileće čorbe
  • 170 g rendanog parmezana
  • Sveža mirođija (po ukusu)

Priprema:

Ova pasta je savršena za porodični ručak, a dovoljno laka i za večeru posle napornog dana.

Savet:

Za bogatiji ukus, pinjole blago prepecite na suvom tiganju pre nego što ih dodate u jelo – pustiće predivnu aromu.

Iseckajte pileće filete na sitne komade, posolite i pobiberite po ukusu. Sitno iseckajte crni i beli luk, a tikvicu i karfiol naseckajte na sitnije kockice. U velikoj tiganju propržite piletinu na malo ulja dok ne porumeni. Dodajte luk i beli luk, pa dinstajte dok sve ne omekša. Dodajte tikvice i karfiol, sipajte 250 ml čorbe, poklopite i dinstajte 10-ak minuta dok povrće ne omekša.

U međuvremenu skuvajte testeninu u posoljenoj vodi prema uputstvu na pakovanju. Ocedite je i sačuvajte malo vode od kuvanja.

U tiganj sa mesom i povrćem dodajte bosiljak, cilantro i pinjole (ili mlevene orahe), pa promešajte. Dodajte kuvanu testeninu u tiganj, izmešajte sve, dodajte rendani parmezan i malo vode od kuvanja ako treba da se razredi sos. Po želji dodajte sitno seckani svež kopar pred kraj.

Poslužite toplo, pospite još parmezana odozgo i uživajte!

Bonus video

00:07
Kako ocediti pastu Izvor: TikTok/carolina.mccauley