Ovo je jedan lagan recept, posebno je dobar za početnike u kuvanju, ili preko nedelje kada nemamo vremena da nešto spremamo, pa će tako ova Fetućini pasta koja je gotova za 30 minuta biti odličan izbor.
Sastojci za sos:
- malo putera ili ulja – 50 g
- 500 ml neutralne pavlake
- 1/3 kašičice belog luka u granulama ili jedan čen svežeg belog luka
- 40 g rendanog parmezana
- peršunov list, svež ili sušen
- 400 g široke testenine ili po izboru
- so i biber
Dodatak može i ne mora, jelo može biti samo od sosa, a i bez mesa: 3 kriške, nekih 50 g suvog vrata, može i slanine i 200 g šampinjona.
Priprema:
Na masnoći propržiti suvi vrat pa ga izvaditi.
Na istoj masnoći propržiti šampinjone isečene na listiće. Kada stavite da se prži, pazite da vatra ne bude najjača, isto važi i za suvu slaninu. Šampinjone malo posolite. Pustiće vodu i taman dok voda ispari oni će fino da omekane. Izvadite i šampinjone iz tiganja ili šerpe.
Sipajte neutralnu pavlaku, dodajte malo soli i bibera, beli luk u granulama i parmezan.
Ukoliko imate svež beli luk onda ga izgnječite pa malo propržite i tek onda sipajte pavlaku. Ostavite da vri 2 – 3 minuta pa sklonite sa vatre.
Sipajte u lonac vode i sačekajte da provri, dodajte testeninu pa kuvajte izmedju 5 i 10 minuta.
Vodite računa da se ne prekuvaju, to nikako ne sme da se desi.
Sklonite sa vatre, vratite sos pa testeninu direktno iz vode prebacujte u sos. Dospite malo vode, 100 ml od kuvanja testenine i sve mešajte. Dodajte šampinjone i suvu slaninu, mešajte i pospite sve peršunovim listom.
Odmah poslužite, dok je toplo. Testenina se stajanjem steže. Ali ako se to desi možete malo vode da sačuvate od kuvanja testenine kako biste kasnije dolili malo i zagrejali ručak ili večeru ponovo.
Prijatno!
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem