Sastojci:

  • 3 kašike ulja, podeljeno
  • 230 pilećeg filea
  • so i biber po ukusu
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 kašika sveže majčine dušice
  • 1 kašičica tucane paprike
  • 180 ml pilećeg bujona
  • 120 g seckanog sušenog paradajza ili svežeg paradajza
  • 120 g pavlake za kuvanje
  • 60 g sitno narendanog parmezana
  • Iseckan svež bosiljak, za serviranje
Savet za marinadu za file:

Pileći file noć pre prženja ubacite u marinadu, kako bi bio ukusniji. Napravite marinadu od 1 l vode, 100 g soli, dva prstohvata bibera, rendanom koricom pomorandže i vrlo sitno naseckanim belim lukom. Marinadu prokuvajte i ubacite piletinu kada se marinada prohladi.

Recept za pileći file:

Kako biste napravili pileći file, zagrejte rernu na 190°. U vatrostalnoj posudi zagrejte 1 kašiku ulja na jakoj vatri. Piletinu obilno začinite solju i crnim biberom i pržite okrećući, dok ne porumeni, oko 5 minuta po strani. Prebacite piletinu na tanjir.

U istoj posudi na srednjoj vatri zagrejte preostale 2 kašike ulja. Umešajte beli luk, majčinu dušicu i tucanu papriku. Pržite mešajući, dok ne zamiriše, oko 1 minut. Umešajte bujon, paradajz, pavlaku i parmezan, pa začinite solju. Pustite da provri, a zatim vratite piletinu.

Prebacite posudu u rernu. Pecite 10 do 12 minuta. Nakon toga rasporedite na tanjire i prelijte sosom pa pospite bosiljkom. Možda ćete želeti da napravite i rolovani pileći file sa sirom i paradajzom.

Pročitajte kako se pravi pileći file na firentinski način

BONUS VIDEO

Recept za pileće rolnice punjene slaninom i kačkavaljem Izvor: Recept za pileće rolnice punjene slaninom i kačkavaljem

StvarUkusa