Sastojci:
- 3 kašike ulja, podeljeno
- 230 pilećeg filea
- so i biber po ukusu
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 kašika sveže majčine dušice
- 1 kašičica tucane paprike
- 180 ml pilećeg bujona
- 120 g seckanog sušenog paradajza ili svežeg paradajza
- 120 g pavlake za kuvanje
- 60 g sitno narendanog parmezana
- Iseckan svež bosiljak, za serviranje
Recept za pileći file:
Kako biste napravili pileći file, zagrejte rernu na 190°. U vatrostalnoj posudi zagrejte 1 kašiku ulja na jakoj vatri. Piletinu obilno začinite solju i crnim biberom i pržite okrećući, dok ne porumeni, oko 5 minuta po strani. Prebacite piletinu na tanjir.
U istoj posudi na srednjoj vatri zagrejte preostale 2 kašike ulja. Umešajte beli luk, majčinu dušicu i tucanu papriku. Pržite mešajući, dok ne zamiriše, oko 1 minut. Umešajte bujon, paradajz, pavlaku i parmezan, pa začinite solju. Pustite da provri, a zatim vratite piletinu.
Prebacite posudu u rernu. Pecite 10 do 12 minuta. Nakon toga rasporedite na tanjire i prelijte sosom pa pospite bosiljkom. Možda ćete želeti da napravite i rolovani pileći file sa sirom i paradajzom.
Pročitajte kako se pravi pileći file na firentinski način
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite krafin - uskršnji kolač sa suvim grožđem
Jagnjeća plećka za uskršnji ručak - savršeno mekano meso koje se topi u ustima
Salata od jaja i kornišona koja može da bude i namaz
Najlepši slatkiš uskršnja gnezda