Sastojci:

  • 400 g pilećeg filea
  • ½ kašičice slatke dimljene paprike
  • 2 pune kašike palente
  • maslinovo ulje
  • 1 vekna hleba
  • 1 čen belog luka
  • 2 crvene paprike
  • 4 kriške veće kriške slanine
  • 2 male glavice salate
  • 10 komada čeri paradajza
  • balzamiko sirće
  • šaka mikrobilja

Za preliv:

  • 1 čen belog luka
  • 2 limuna
  • 40 g parmezana, plus dodatak za serviranje
  • 4 pune kašike jogurta
  • 1 kašika crvenog vinskog sirćeta
  • 1 kašičica senfa
  • 15 g svežeg bosiljka

Recept za Cezar salatu:

Za Cezar salatu prvo stavite veliki tiganj na srednju vatru. Na velikom listu masnog papira posipajte pileće filee solju, biberom, sa ½ kašičice slatke dimljene paprike i 2 pune kašike palente. Preklopite papir preko filea, a zatim oklagijom poravnajte piletinu na otprilike 1,5 cm debljine. Stavite u tiganj sa 1 kašikom ulja, okrećući posle 3 ili 4 minuta, dok ne porumeni. Isecite 4 debele kriške hleba, stavite na tiganj i izvadite kada se lepo ugljenišu sa obe strane.

Izgnječite 1 čen neoljuštenog belog luka kroz drobilicu, u tečnost. Iscedite sok od 2 limuna, izmrvite u to 40 g parmezana i dodajte 4 pune kašike jogurta, 1 kašiku vinskog sirćeta, 1 kašičicu senfa isveži bosiljak. Izmešajte i začinite. Tostiran hleb natrljajte prepolovljenim čenom belog luka i isecite na kockice. Propržite slaninu. Narežite grubo 2 salate i poređajte preko velike daske za serviranje ili tanjira. Preko salate pospite hleb, prepolovite 10 komada čeri paradajza, a zatim dodajte i njih na dasku. Balzamiko sireće pospite po vrhu. Narežite piletinu, stavite je oko salate, prelijte prelivom, izmrvite preko toga hrskavu slaninu i pospite parmezanom.

Cezar salata može da se prilagođava kada su u pitanju začini i prelivi. Ukoliko volite salate, možda ćete želeti da napravite i osvežavajuću salatu od lubenice i feta sira.

Pročitajte kako se pravi Pikantna salata sa teletinom i povrćem

BONUS VIDEO

TikTok/inspo_by_rio_ Slaganje salate kao u restoranima

StvarUkusa