Sastojci:
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
- 1/2 kašičice sušene majčine dušice
- 1 kašičica dimljene paprike
- 450 g svinjskog mesa, očišćenog
- 2 jabuke, očišćene i isečene na osmine
- 1 crveni luk, isečen na komadiće
- 1krompir, oljušten i isečen na komadiće
- 4 kašike putera, podeljeno
Za sos:
- 2 šolje slatkog vina od jabuke
- 1 kašika crvenog vinskog sirćeta
- 2 kašike senfa
- sveže grančice majčine dušice za ukras
Recept za svinjetinu u slatkom vinu:
Za svinjetinu zagrejte rernu na 220 stepeni C i obložite pleh sa papirom za pečenje. U maloj činiji pomešajte beli luk, so, biber, majčinu dušicu i dimljenu papriku. Osušite meso papirnim ubrusima. Premažite sa svih strana polovinom mešavine začina, vrhovima prstiju utrljajte u meso. Ostavite začinjeno meso da stoji na sobnoj temperaturi dok se pripremaju ostali sastojci.
U činiji pomešajte jabuke, crveni luk i krompir. Pospite preostalom mešavinom začina i promešajte da se sjedine. Otopite 2 kašike putera, umešajte i njih i promešajte. Raširite u jednom sloju na pripremljenom plehu. Pecite u sredini zagrejane rerne, nepokriveno, oko 10 minuta.
U međuvremenu, istopite preostali puter u velikom tiganju na jakoj vatri. Kada puter prestane da cvrči, dodajte svinjski file u tiganj i propržite sa svih strana, 2 do 3 minuta po strani. Ubacite file u sredinu pleha sa mešavinom jabuka.
Vratite pleh u rernu i pecite dok se glazura priprema, 10 do 15 minuta.
U međuvremenu, za sos, u isti tiganj dodajte slatko vino od jabuke, crveno vinsko sirće i senf. Povećajte toplotu na jaku i dovedite do potpunog ključanja. Ostavite da se tečnost smanji na oko 240 ml i obilno prelijte meso, jakbuke i krompire. Nastavite sa pečenjem, još 5 do 10 minuta.
Izvaditi iz rerne i poklopite aluminijumskom folijom. Ostavite da se odmori oko 5 minuta. Isecite svinjetinu na kriške, ukrasite svežom majčinom dušicom i servirajte sa pečenim povrćem i jabukama. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i filovano svinjsko meso preliveno sosom od crnog vina i šljiva.
Pročitajte i kako se prave svinjski medaljoni sa bebi sapanćem u krem sosu
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Mafini sa kremom od limuna i malinama
Najukusniji potaž od tikvica
Pita od feta sira kakvu još niste probali
Kuglof sa višnjama i jogurtom