Sastojci:

  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice sušene majčine dušice
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 450 g svinjskog mesa, očišćenog
  • 2 jabuke, očišćene i isečene na osmine
  • 1 crveni luk, isečen na komadiće
  • 1krompir, oljušten i isečen na komadiće
  • 4 kašike putera, podeljeno

Za sos:

  • 2 šolje slatkog vina od jabuke
  • 1 kašika crvenog vinskog sirćeta
  • 2 kašike senfa
  • sveže grančice majčine dušice za ukras
Zašto je dobro jesti jabuke?

Jabuke su izvor vlakana, olakšavaju varenje i podrška su imunom sistemu. Takođe, usporavaju apsorpciju šečera u krvi. Bogate su antioksidansima i flavonoidima.

Recept za svinjetinu u slatkom vinu:

Za svinjetinu zagrejte rernu na 220 stepeni C i obložite pleh sa papirom za pečenje. U maloj činiji pomešajte beli luk, so, biber, majčinu dušicu i dimljenu papriku. Osušite meso papirnim ubrusima. Premažite sa svih strana polovinom mešavine začina, vrhovima prstiju utrljajte u meso. Ostavite začinjeno meso da stoji na sobnoj temperaturi dok se pripremaju ostali sastojci.

U činiji pomešajte jabuke, crveni luk i krompir. Pospite preostalom mešavinom začina i promešajte da se sjedine. Otopite 2 kašike putera, umešajte i njih i promešajte. Raširite u jednom sloju na pripremljenom plehu. Pecite u sredini zagrejane rerne, nepokriveno, oko 10 minuta.

U međuvremenu, istopite preostali puter u velikom tiganju na jakoj vatri. Kada puter prestane da cvrči, dodajte svinjski file u tiganj i propržite sa svih strana, 2 do 3 minuta po strani. Ubacite file u sredinu pleha sa mešavinom jabuka.
Vratite pleh u rernu i pecite dok se glazura priprema, 10 do 15 minuta.

U međuvremenu, za sos, u isti tiganj dodajte slatko vino od jabuke, crveno vinsko sirće i senf. Povećajte toplotu na jaku i dovedite do potpunog ključanja. Ostavite da se tečnost smanji na oko 240 ml i obilno prelijte meso, jakbuke i krompire. Nastavite sa pečenjem, još 5 do 10 minuta.

Izvaditi iz rerne i poklopite aluminijumskom folijom. Ostavite da se odmori oko 5 minuta. Isecite svinjetinu na kriške, ukrasite svežom majčinom dušicom i servirajte sa pečenim povrćem i jabukama. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i filovano svinjsko meso preliveno sosom od crnog vina i šljiva.

Pročitajte i kako se prave svinjski medaljoni sa bebi sapanćem u krem sosu

BONUS VIDEO

SVINJETINA U EU POSKUPELA ZA 40 ODSTO: Evo kada ćemo saznati kako će biti kod nas! Kurir u Čačku, meštani FRAPIRANI cenom mesa Izvor: SVINJETINA U EU POSKUPELA ZA 40 ODSTO: Evo kada ćemo saznati kako će biti kod nas! Kurir u Čačku, meštani FRAPIRANI cenom mesa

StvarUkusa