Sastojci:
- 1 kašika ulja
- 1,8 kg svinjskog filea
- 16 ljutika, oljuštenih
- 2 glavice belog luka, neoljuštene, izlomljene u čenove
- 3 lovorova lista
- 1/2 veze grančica majčine dušice, plus dodatne 3 kašičice seckanih listova
- 1 grančica ruzmarina
- 330 ml jabukovog vina
- 300 ml pilećeg bujona
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 1 jabuka, sitno iseckana
- sitno narendana kora od 1 limuna
- 2 kašičice limunovog soka
- 1 kašika kukuruznog brašna
Recept za svinjsko pečenje sa ljutikom dinstano u jabukovom vinu:
Zagrejte rernu na 170°C. 2. Zagrejte ulje u velikoj vatrostalnoj posudi sa poklopcem, na jakoj vatri. Začinite svinjetinu i pržite 10-12 minuta, okrećući, dok dobro ne porumeni sa svih strana. Ubacite ljutike, beli luk, lovorov list, grančice majčine dušice i ruzmarin. Pržite, povremeno mešajući ljutiku i beli luk, 3 minuta dok ne počne da rumeni. Izvadite ljutike na tanjir. Sipajte vino od jabuke, pileći bujon i sirće i mešajte, stružući dno šerpe kašikom.
Pokrijte poklopcem, ubacite u rernu i pecite 1 sat 30 minuta. Dodajte ljutike i pecite poklopljeno još 1 sat i 30 minuta dok svinjetina ne omekša. Prebacite svinjetinu, ljutiku i beli luk u tanjir za serviranje i poklopite da ostane toplo. Procedite tečnost od kuvanja svinjetine u srednju šerpu, izvadite začinsko bilje. Pustite da provri na jakoj vatri. Umutiti kukuruzno brašno sa 2 kašičice vode u maloj posudi dok ne postane glatko. Dodajte u tiganj i mutite 2 minuta dok se sos ne zgusne. Začinite biberom. Kašičicom prelijte svinjetinu i servirajte.
Pripremite svinjsko pečenje sa jabukovim vinom, jer ono daje blagu slatkoću mesu. Ukoliko volite svinjetinu, možda ćete želeti da napravite i marinirane svinjske šnicle sa ruzmarinom, belim lukom i soja sosom.
Pročitajte kako se pravi cepkana svinjetina sa pomorandžom i origanom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Čokoladni kolač za početnike
Grašak s piletinom u paradajz sosu
Kupice od zapečenog pire krompira