Svinjski rolat sa začinskim biljem može da se servira kao glavno jelo ili kao hladno predjelo. Dugo se peče, ali predivno miriše i začini mu pojačavaju ukus. Ako volite svinjetinu možda ćete želeti da napravite i krmenadle sa medom i lukom. Evo i kako se pravi rolat:
Sastojci:
- 2,5 kg svinjskog buta
- 4 čena belogluka, sitno naseckana
- 2-3 kašike suve mešavine začina (bosiljka, paprike, bibera, mirođije, majorana...)
- 1 veza iseckanog peršuna
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 lovorova lista
Recept za svinjski rolat sa začinskim biljem i belim lukom:
Zagrejte rernu na 220C. Svinjetinu položite na dasku za sečenje. Izbockajte je vrhom oštrog noža i ubacite isečen beli luk u te male džepove. Zatim pospite sa malo maslinovog ulja i kašikom mešavine suvih začina. Obilno ga pospite seckanim peršunom i čvrsto urolajte. Vežite komadom kuhinjskog kanapa i istrljajte uljem i začinima.
Prebacite u tepsiju, uvucite par lovorovih listova ispod kanapa i stavite u rernu. Pecite svinjetinu 20 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 190C i pecite 1 sat i 10 minuta.
Ostavite da odstoji 10-15 minuta i servirajte uz pire ili pečeni krompir. Po želji možete da ga ohladite ga u frižideru preko noći, i sledećeg dana nasečete tanko i servirate kao hladno kao predjelo.
Pročitajte i kako da za 20 minuta napravite svinjske medaljone
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus