Svinjski rolat sa začinskim biljem može da se servira kao glavno jelo ili kao hladno predjelo. Dugo se peče, ali predivno miriše i začini mu pojačavaju ukus. Ako volite svinjetinu možda ćete želeti da napravite i krmenadle sa medom i lukom. Evo i kako se pravi rolat:

Sastojci:

  • 2,5 kg svinjskog buta
  • 4 čena belogluka, sitno naseckana
  • 2-3 kašike suve mešavine začina (bosiljka, paprike, bibera, mirođije, majorana...)
  • 1 veza iseckanog peršuna
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 lovorova lista

Recept za svinjski rolat sa začinskim biljem i belim lukom:

Zagrejte rernu na 220C. Svinjetinu položite na dasku za sečenje. Izbockajte je vrhom oštrog noža i ubacite isečen beli luk u te male džepove. Zatim pospite sa malo maslinovog ulja i kašikom mešavine suvih začina. Obilno ga pospite seckanim peršunom i čvrsto urolajte. Vežite komadom kuhinjskog kanapa i istrljajte uljem i začinima.

Prebacite u tepsiju, uvucite par lovorovih listova ispod kanapa i stavite u rernu. Pecite svinjetinu 20 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 190C i pecite 1 sat i 10 minuta.

Ostavite da odstoji 10-15 minuta i servirajte uz pire ili pečeni krompir. Po želji možete da ga ohladite ga u frižideru preko noći, i sledećeg dana nasečete tanko i servirate kao hladno kao predjelo.

Pročitajte i kako da za 20 minuta napravite svinjske medaljone

BONUS VIDEO

Instagram/healthyfood.addiction Teletina iz rerne

StvarUkusa/L.S.