Za ćufte se koristi svež kupus, pa možete da ih pravite i tokom letnjeg perioda. Prave se lakše i brže od klasičnih sarmi. Ako volite mleveno meso, možda ćete želeti da napravite i mesnu štrudlu. Evo i kako se prave sarma ćufte:
Sastojci:
- 200 g pirinča
- 1 kg mešanog mlevenog mesa
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika putera
- 1 veliki luk sitno isečen
- 2 čena belog luka, sitno naseckanog
- 800 g kupusa očišćenog i isečenog na kockice
- 1 kašika listova peršuna svežeg ili sušenog
- 1 kašika seckane mirođije
- 1 kašičica soli
- biber
- 800 g paradajz pirea
- 1 pileća kocka
- 250 ml vode
- 250 ml punomasne pavlake
- 2 lovorova lista
Recept za sarma ćufte za lenje domaćice:
Pirinač skuvajte prema uputstvu na pakovanju i malo ohladite. Crni luk sitno iseckajte, a kupus iseckajte na kriške. Luk i kupus prodinstajte na kašičici maslinovog ulja i putera na laganoj vatri dok ne omekšaju, 7-10 minuta. Dodajte beli luk u poslednjih 30 sekundi pre nego što skinete sa vatre.
Zagrejte rernu na 180C. U velikoj posudi pomešajte kuvani pirinač, luk, kupus, mleveno meso, mirođiju i peršun. Posolite i pobiberite i dobro promešajte rukama da se sjedine. Oblikujte ćuftice , a zatim ih propržite u sa kašičicom maslinovog ulja, u serijama.
U maloj šerpi pomešajte paradajz pire i pileću kocku sa vodom. Zagrevajte uz neprekidno mešanje, dok se pileći bujon ne rastvori u sosu. Skinite sa ringle i umešajte pavlaku.
Sarma ćufte poređajte u posudu za pečenje, za koju imate poklopac. Prelijte ih sosom, dodajte lovorov list i pecite poklopljeno u zagrejanoj rerni 40 minuta, pa otklopite i pecite još 10 minuta.
Pročitajte kako da napravite rolat od krompira punjen mlevenim mesom i sirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem