Sastojci:

  • 1300 g svinjskog mesa (buta)
  • 200 g suvih kajsija
  • 200 g suvih šljiva
  • 1 kašika mlevene slatke paprike
  • 1 kašičica origana i majčine dušice
  • so i biber po ukusu
  • 1-2 kašike meda
  • 150 ml suvog belog vina
  • 1-2 kašike ulja

Recept za pečenicu sa dve vrste suvog voća:

Za ovu pečenicu prvo, pripremite suvo voće. Operite 200 g suvih kajsija i suvih šljiva i prelijte ključalom vodom, ostavite da odstoje 10 minuta. Operite svinjski but i osušite ga papirnim ubrusima. Napravite četiri uzdužna reza na mesu, a da meso ne isečete do kraja. Ceo komad mesa ravnomerno posolite i pobiberite. Dodajte mlevenu papriku i začinsko bilje. Rukama ravnomerno rasporedite sve začine po mesu. Napunite rezove pripremljenim suvim voćem. Naizmenične trake suvih šljiva i suvih kajsija.

Imaćete ukupno 2 reda suvih kajsija i 2 reda suvih šljiva. Meso povežite koncem za kuvanje tako da svo sušeno voće ostane u sredini i da se komadi ne raspadaju nakon sečenja. Podmažite pleh za pečenje uljem. Prebacite pripremljeno meso u njega. Odozgo premažite meso medom. Ako je med gust, možete ga malo zagrejati u mikrotalasnoj. Premažite i uljem. U posudu sipajte 150 ml suvog belog vina. Umesto vina možete koristiti vodu. Stavite sve u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite oko 90 minuta.

Tokom kuvanja meso nekoliko puta prelijte sosom. Pokrijte meso folijom i nakon hlađenja stavite u frižider da odstoji preko noći. Nakon toga uklonite konac za pečenje i isecite pečenicu na porcije. Možda ćete želeti da napravite i rolovanu svinjetinu sa slaninom i kačkavaljem.

Pročitajte kako se pravi praznični mesni rolat sa povrćem

BONUS VIDEO

Zašto je pečenje iz Čačka toliko posebno? Izvor: Zašto je pečenje iz Čačka toliko posebno?

StvarUkusa