Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 100 g dimljene slanine, isečene u kockice
- 2 kašike putera
- 1 veliki luk sitno isečen na kockice
- 4-6 pilećeg filea, isečenog na četvrtine
- 1,5 litar pilećeg bujona
- 2 čena belog luka, vrlo sitno iseckana
- 300 g pirinča
- 150 ml suvog belog vina
- 50 g parmezana, sitno rendanog
- ½ male veze peršuna, sitno iseckanog
Recept za najbolji pileći rižoto:
Kako biste napravili rižoto zagrejte ulje u tiganju na jačoj vatri i pržite slaninu 5-6 minuta dok ne postane zlatna i hrskava, pa je prebacite na tanjir. Smanjite vatru na srednju i dodajte 1 kašiku putera u tiganj, pomešajte sa masnoćom i uljem slanine i stavite luk. Pržite 10-15 minuta dok ne omekša. Umešajte komade piletine i pržite još 6-8 minuta, dok ne porumene. Dodajte beli luk i pržite još minut.
Dok se piletina i luk prže, sipajte bujon u veliku šerpu i lagano prokuvajte, a zatim smanjite vatru na nisku i držite na toplom na zadnjoj strani ringle. Pospite pirinač preko piletine i promešajte da se obloži uljem i puterom. Pržite 2-3 minuta, pa sipajte vino. Mešajte dok se uglavnom ne upije, a zatim dodajte vrući bujon, kutlaču po jednu, neprestano mešajući. Sačekajte da se svaka kutlača bujona upije pre nego što dodate sledeću.
Nastavite da dodajete bujon, dok pirinač ne omekša, oko 20 minuta (možda vam neće biti potreban sav bujon). Skinite rižoto sa vatre, pa u njega umešajte parmezan, slaninu, peršun i preostalu kašiku putera. Pokrijte i ostavite da odstoji 5 minuta pre serviranja. Možda ćete želeti da napravite i rižoto sa graškom.
Pročitajte kako se pravi jeftini rižoto sa paprikama i piletinom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Namirnice koje mogu da zamene ulje u receptima
Recept za prebranac sa dimljenom slaninom
Domaće pljeskavice od krompira i piletine
Recept za indijanere kojima niko ne može da odoli
Magična čoko-keks torta koja se ne peče