Sastojci:

  • 2,5 kg svinjetine
  • 100 g putera sobne temperature
  • 30 g belog luka

Za fil:

  • 2 kuvana krompira
  • 100 g kiselih krastavaca
  • 150 g šunke
  • 150 g kačkavalja
  • 1 paradajz
  • 15 g belog luka
  • prstohvat bibera i soli

Za sos:

  • 200 ml crnog vina
  • 50 g džema od šljiva
  • 5 g soli
  • 4 g bibera
  • 5 g slatke paprike

Za krompir:

  • 10 g belog luka
  • 1 kg kuvanog krompira
  • 5 g soli
  • 4 g bibera
  • 5 g slatke paprike
Trik da svinjetina bude meka:

Svinjsko meso uvaljajte u brašno i pre prženja ubacite u kiselu vodu i počnite odmah da pržite. Biće savršeno mekano!

Pogledajte kako se pravi:

Recept za filovano svinjsko meso:

Kako biste napravili svinjetinu na ovaj način, prvo ga ispržite na ulju, na srednjoj vatri 5 minuta sa obe strane. Napravite rez po sredini i izvrnite meso naopačke, kao majcu. U činiji pomešajte puter sobne temperature, narendani beli luk, i dobro ih promešajte. Time premažite unutrašnjost mesa koje ste izvrnuli naopako.

Skuvajte zatim dva krompira i iseckajte ih. Zatim iseckajte kisele krastavce i šunku, na kockice pa sve pomešajte sa krompirom. Iseckajte na kockice i kačkavalj i dodajte u činiju sa ostalim sastojcima. Zatim isecite paradajz na kockice i dodajte i njega. Beli luk vrlo sigtno iseckajte i dodajte, pa posolite i pobiberite i promešajte.

Ovim filom napunite svinjetinu, zatvorite je i zabodite čačkalice kako ništa ne bi moglo da ispadne. Nakon toga povežite rub koncem za kuvanje. Premažite meso mešavinom putera i belog luka po površini. Prebacite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni na 180 stepeni jedan sat.

Dok se meso peče sipajte crveno vino u šerpu, pa dodajte džem od šljiva. Posolite i pobiberite, dodajte slatku papriku pa skuvajte sos. Na tiganju rastopite ulje i puter, pa dodajte beli luk i krompir. Posolite i pobiberite, dodajte slatku papriku i pržite. Iseckajte mladi luk i dodajte ga krompiru zajedno sa rendanim sirom. Izvadite meso iz rerne, prelijte sosom od šljiva i vina, servirajte uz krompir i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i svinjetinu sa pirinčem i povrćem.

Pročitajte i kako se prave svinjski medaljoni sa bebi sapanćem u krem sosu

BONUS VIDEO

SVINJETINA U EU POSKUPELA ZA 40 ODSTO: Evo kada ćemo saznati kako će biti kod nas! Kurir u Čačku, meštani FRAPIRANI cenom mesa Izvor: SVINJETINA U EU POSKUPELA ZA 40 ODSTO: Evo kada ćemo saznati kako će biti kod nas! Kurir u Čačku, meštani FRAPIRANI cenom mesa

 StvarUkusa