Sastojci:
- 2,5 kg svinjetine
- 100 g putera sobne temperature
- 30 g belog luka
Za fil:
- 2 kuvana krompira
- 100 g kiselih krastavaca
- 150 g šunke
- 150 g kačkavalja
- 1 paradajz
- 15 g belog luka
- prstohvat bibera i soli
Za sos:
- 200 ml crnog vina
- 50 g džema od šljiva
- 5 g soli
- 4 g bibera
- 5 g slatke paprike
Za krompir:
- 10 g belog luka
- 1 kg kuvanog krompira
- 5 g soli
- 4 g bibera
- 5 g slatke paprike
Pogledajte kako se pravi:
Recept za filovano svinjsko meso:
Kako biste napravili svinjetinu na ovaj način, prvo ga ispržite na ulju, na srednjoj vatri 5 minuta sa obe strane. Napravite rez po sredini i izvrnite meso naopačke, kao majcu. U činiji pomešajte puter sobne temperature, narendani beli luk, i dobro ih promešajte. Time premažite unutrašnjost mesa koje ste izvrnuli naopako.
Skuvajte zatim dva krompira i iseckajte ih. Zatim iseckajte kisele krastavce i šunku, na kockice pa sve pomešajte sa krompirom. Iseckajte na kockice i kačkavalj i dodajte u činiju sa ostalim sastojcima. Zatim isecite paradajz na kockice i dodajte i njega. Beli luk vrlo sigtno iseckajte i dodajte, pa posolite i pobiberite i promešajte.
Ovim filom napunite svinjetinu, zatvorite je i zabodite čačkalice kako ništa ne bi moglo da ispadne. Nakon toga povežite rub koncem za kuvanje. Premažite meso mešavinom putera i belog luka po površini. Prebacite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni na 180 stepeni jedan sat.
Dok se meso peče sipajte crveno vino u šerpu, pa dodajte džem od šljiva. Posolite i pobiberite, dodajte slatku papriku pa skuvajte sos. Na tiganju rastopite ulje i puter, pa dodajte beli luk i krompir. Posolite i pobiberite, dodajte slatku papriku i pržite. Iseckajte mladi luk i dodajte ga krompiru zajedno sa rendanim sirom. Izvadite meso iz rerne, prelijte sosom od šljiva i vina, servirajte uz krompir i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i svinjetinu sa pirinčem i povrćem.
Pročitajte i kako se prave svinjski medaljoni sa bebi sapanćem u krem sosu
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Domaći hleb od celog zrna
Jednostavni uštipci od pirinča
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu
Hrskavi kromboloni - spoj kroasana i krofne sa bogatim čokoladnim punjenjem