1. Piletina sa pirinčem:
Sastojci:
- 240 g integralnog pirinča
- 240 g pilećeg bujona
- 120 g seckane crvene paprike
- 60 g seckanog luka
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 300 g pilećeg filea iseckanog na trake i isprženog
- 120 g smrznutog kukuruza, odmrznutog
- 120 g smrznutog graška, odmrznutog
- 1 kašičica sušenog bosiljka
- so i biber po ukusu
Recept za piletinu sa pirinčem:
Za ovu večeru pirinač skuvajte u bujonu prema uputstvu na pakovanju. U međuvremenu, u velikom tiganju, dinstajte crvenu papriku i luk na ulju 2-3 minuta ili dok ne omekšaju. Umešajte piletinu koju ste ispržili, kukuruz, grašak, bosiljak i žalfiju. Pržite, nepokriveno, 4-5 minuta na srednjoj vatri ili dok se ne zagreje. Umešajte pirinač, so i biber.
2. Mediteranska pica
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 230 g mlevene junetine
- 60 g sitno seckanog luka
- 2 čena belog luka, sitno naseckana
- 230 g paradajz pelata
- 1 kašičica seckanog svežeg ruzmarina
- 1 integralno testo za picu
- 1 srednji paradajz, iseckan
- 120 g bebi spanaća, tanko isečenog
- 12 maslina bez koštica, tanko narezanih
- 180 g malomasnog belog sira
Recept za mediteransku picu:
Zagrejte rernu na 200°. Zagrejte ulje u velikom tiganju i pržite junetinu, luk i beli luk na srednjoj vatri dok meso ne bude više ružičasto, 5-6 minuta. Umešajte paradajz pelat i ruzmarin i pustite da proključa. Smanjite toplotu, dinstajte nepokriveno, dok se ne zgusne, 6-9 minuta.
Stavite testo za picu na pleh. Prelijte mešavinom mesa, paradajzom, spanaćem i maslinama. Posuti sirom. Pecite 4-6 minuta.
3. Pasta sa povrćem
Sastojci:
- 170 g integralnih špageta
- 2 kašike putera
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 srednje tikvice, tanko isečene
- 230 g šampinjona, naseckanih
- 1 veliki paradajz, iseckan
- 2 mlada luka, seckana
- 1 čen belog luka, sitno naseckan
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
- 240 g malomasnog belog sira
- 3 kašike parmezana
- 2 kašičice seckanog svežeg bosiljka
Recept za pastu sa povrćem:
Kuvajte pastu prema uputstvu na pakovanju. U međuvremenu, u velikom tiganju zagrejte puter i ulje na srednjoj vatri. Dodajte tikvice i pečurke, pržite 3-5 minuta. Dodajte paradajz, luk, beli luk i začine. Smanjite toplotu; dinstajte, poklopljeno, oko 3 minuta. Iscedite pastu i pomešajte sa povrćem. Pospite sirom i bosiljkom.
4. Varivo od mesa:
Sastojci:
- 600 g posnog svinjskog filea, isečenog na kockice
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 srednji luk, iseckan
- 1 čen belog luka, sitno iseckan
- 1 l pilećeg bujona
- 750 g krompira, oljuštenog i isečenog na kockice
- 120 g narezane šargarepe
- 120 g narezanog celera
- 240 g isečenih pečuraka
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 1 kašičica soli
- 1 kašika integralnog brašna
Recept za varivo od mesa:
U na srednjoj vatri, pržite svinjetinu, stavite na stranu kada završite. U istom tiganju propržite luk dok ne omekša. Dodajte beli luk, pržite 1 minut duže. Dodajte bujon, povrće, sirće i so, pa pustite da proključa. Smanjite toplotu, poklopite i dinstajte 25-30 minuta ili dok povrće ne omekša.
Dodajte svinjetinu i zagrejte. Smanjite toplotu i dodajte brašno razmućeno u malo tople vode, da se bujon zgusne. Po želji pospite peršunom i mlevenim biberom. Možda ćete želeti da napravite i jeftinu večeru od krompira i pečuraka.
Pročitajte kako se pravi svinjetina sa pirinčem i povrćem
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Hrskavi kromboloni - spoj kroasana i krofne sa bogatim čokoladnim punjenjem
Kako očistiti drvenu dasku za sečenje
Vazdušaste krofne iz air fryera
Čuvena libanska salata tabuleh sa bulgurom, krastavcem i paradajzom