Pirinač se često koristiti u pripremi različitih jela, ali možete da ga spremite i kao prilog. Bitno je na koji način ga kuvate, jer ako to uradite kako treba zrna se neće lepiti, a ukus će biti savršen. Mi vam donosimo 3 recepta za jela sa pirinčem koji mogu da vam posluže kao inspiracija za letnji ručak, a koji su toliko uksuni da će se tražiti dodatna porcija. Pirinač se koristi za pripremu popularnih jela, a naš predlog da pomešate sa mesom i povrćem i tako napravite najukusnija jela. 

PIRINAČ SA BATACIMA I KUPUSOM

Pirinač sa batacima i kupusom
Printscreen/YT/ Dozus Cook 

Sastojci: 

  • 700 g bataka, bez kostiju 
  • 1 kašičica belog luka u prahu 
  • 1 kašičica slatke paprike 
  • 1 crni luk 
  • 1 šargarepa 
  • 700 g kupusa 
  • 200 ml paradajz sosa 
  • 400 ml vode 
  • 200 g pirinča 
  • 2 lovorova lista 

Recept za pirinač sa batacima i kupusom: 

Isecite batak na kockice, pa posolite, pobiberite i pospite belim lukom u prahu i slatkom paprikom. U tiganju zagrejte malo ulja, pa propržite meso. Izvadite meso iz tiganja, pa u njega dodajte sekcani crni luk i šargarepu. Mešajte i pržite dok ne omekšaju, pa dodajte kupus isečen na trake. Kada i kupus omekša dodajte opran pirinač i vratite meso, dodajte lovorov list, pa sipajte vodu, posolite i pobiberite. Promešajte i poklopite, pa dinstajte na niskoj temperaturi nekih 25 minuta. Izvadite lovorov lista i služite. 

PIRINAČ SA MLEVENIM MESOM I SIROM 

Recept za pirinač sa mlevenim mesom i sirom
Printscreen/YT/Dozus Cook 

Sastojci: 

  • 450 g mlevenog mesa 
  • 1 kašičica bosiljka 
  • 1/2 kašičice timijana
  • 2 kašike putera 
  • 1 crni luk 
  • 2 čena belog luka 
  • 600 g pečuraka 
  • 250 g pirinča 
  • 400 ml bujona 
  • 200 ml pavlake za kuvanje 
  • 3 kašike kisele pavlake 
  • 140 g graška 
  • 150 g tvrdog sira 

Recept za pirinač sa mlevenim mesom i sirom:  

U tiganju na malo ulja propržite mleveno meso, pa posolite, pobiberite, pospite bosiljkom i timijanom. Sve lepo promešajte i stavite meso u posudu. Zatim u istom tiganju istopite puter, pa propržite sitno seckan crni luk i mleveni beli luk. Kada omekša dodajte seckane pečurke. Promešajte i kada i one omekšaju vratite meso, pa dodajte opran pirinač i sipajte bujon. Ponovo promešajte, pa poklopite i dinstajte 10 minuta. Zatim sipajte kiselu pavalku i kiselu pavlaku i sve lepo promešajte. Dodajte grašak i rendani sir, pa sve lepo promešajte. Ostavite na šporetu još 8 minuta i služite!  

PILAV IZ TIGANJA

Pilav iz tiganja
Printscreen/YT/Dozus Cook 

Sastojci: 

  • 1,3 kg bataka 
  • 1 kašičica soli 
  • 1/2 kašičice bibera 
  • 1 kašičica slatke paprike 
  • 2 kašike ulja 
  • 1 crni luk 
  • 2 šargarepe 
  • 200 g pirinča
  • 400 ml vode 
  • 1 kašičica korijandera 
  • 3 lovorova lista 

Recept za pilav iz tiganja:

Batake posolite, pobiberite i pospite slatkom paprikom. Sipajte ulje, pa sve dobro sjedinite. Marinirajte meso nekih 15 minuta, pa ispržite sa svih strana. Izvadite meso iz tiganja, pa u isti dodajte malo ulja i propžite sitno seckani crni luk i šargarepu. Kada povrće omekša dodajte mleveni beli luk, a posle minut dodajte i opran pirinač. Posolite, pobiberite i pospite korijanderom, pa sve lepo promešajte. Stavite lovorovo lišće i vratite batake, pa sipajte vodu. Poklopite i krčkajte na niskoj temperaturi nekih pola sata. 

Pročitajte i ovo: Rižoto sa spanaćem i hrskavom pršutom

BONUS VIDEO: 

Meksički pirinač TikTok/mad.eats

StvarUkusa/S.B.