Pirinač se često koristiti u pripremi različitih jela, ali možete da ga spremite i kao prilog. Bitno je na koji način ga kuvate, jer ako to uradite kako treba zrna se neće lepiti, a ukus će biti savršen. Mi vam donosimo 3 recepta za jela sa pirinčem koji mogu da vam posluže kao inspiracija za letnji ručak, a koji su toliko uksuni da će se tražiti dodatna porcija. Pirinač se koristi za pripremu popularnih jela, a naš predlog da pomešate sa mesom i povrćem i tako napravite najukusnija jela.
PIRINAČ SA BATACIMA I KUPUSOM
Sastojci:
- 700 g bataka, bez kostiju
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 700 g kupusa
- 200 ml paradajz sosa
- 400 ml vode
- 200 g pirinča
- 2 lovorova lista
Recept za pirinač sa batacima i kupusom:
Isecite batak na kockice, pa posolite, pobiberite i pospite belim lukom u prahu i slatkom paprikom. U tiganju zagrejte malo ulja, pa propržite meso. Izvadite meso iz tiganja, pa u njega dodajte sekcani crni luk i šargarepu. Mešajte i pržite dok ne omekšaju, pa dodajte kupus isečen na trake. Kada i kupus omekša dodajte opran pirinač i vratite meso, dodajte lovorov list, pa sipajte vodu, posolite i pobiberite. Promešajte i poklopite, pa dinstajte na niskoj temperaturi nekih 25 minuta. Izvadite lovorov lista i služite.
PIRINAČ SA MLEVENIM MESOM I SIROM
Sastojci:
- 450 g mlevenog mesa
- 1 kašičica bosiljka
- 1/2 kašičice timijana
- 2 kašike putera
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 600 g pečuraka
- 250 g pirinča
- 400 ml bujona
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 3 kašike kisele pavlake
- 140 g graška
- 150 g tvrdog sira
Recept za pirinač sa mlevenim mesom i sirom:
U tiganju na malo ulja propržite mleveno meso, pa posolite, pobiberite, pospite bosiljkom i timijanom. Sve lepo promešajte i stavite meso u posudu. Zatim u istom tiganju istopite puter, pa propržite sitno seckan crni luk i mleveni beli luk. Kada omekša dodajte seckane pečurke. Promešajte i kada i one omekšaju vratite meso, pa dodajte opran pirinač i sipajte bujon. Ponovo promešajte, pa poklopite i dinstajte 10 minuta. Zatim sipajte kiselu pavalku i kiselu pavlaku i sve lepo promešajte. Dodajte grašak i rendani sir, pa sve lepo promešajte. Ostavite na šporetu još 8 minuta i služite!
PILAV IZ TIGANJA
Sastojci:
- 1,3 kg bataka
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica slatke paprike
- 2 kašike ulja
- 1 crni luk
- 2 šargarepe
- 200 g pirinča
- 400 ml vode
- 1 kašičica korijandera
- 3 lovorova lista
Recept za pilav iz tiganja:
Batake posolite, pobiberite i pospite slatkom paprikom. Sipajte ulje, pa sve dobro sjedinite. Marinirajte meso nekih 15 minuta, pa ispržite sa svih strana. Izvadite meso iz tiganja, pa u isti dodajte malo ulja i propžite sitno seckani crni luk i šargarepu. Kada povrće omekša dodajte mleveni beli luk, a posle minut dodajte i opran pirinač. Posolite, pobiberite i pospite korijanderom, pa sve lepo promešajte. Stavite lovorovo lišće i vratite batake, pa sipajte vodu. Poklopite i krčkajte na niskoj temperaturi nekih pola sata.
Pročitajte i ovo: Rižoto sa spanaćem i hrskavom pršutom
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese