Pirinač se najčešće koristi za pripremu pilava i rižota, a postoji i čuveno italijansko jelo koje se zove rizi bizi. Danas vam predlažemo da ga napravite na drugačiji način, a sigurni smo da će vam se dopasti. Zapecite pirinač sa tunjevinom, sirom, jajima i paradajzom i poslužite za ručak. 

Sastojci: 

  • 1 šolja pirinča
  • 2 šolje vode 
  • 1 crni luk 
  • 1 veza peršuna
  • 250 g tunjevine 
  • 3 jajeta 
  • 1 šolja mleka 
  • 200 g čeri paradajza
  • 140 g tvrdog sira 

Recept za zapečeni pirinač: 

Pirinač operite i stavite u šerpu, pa sipajte vodu. Poklopite i kuvajte na niskoj temperaturi nekih 15 minuta. U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa dodajte u skuvani pirinač. Zatim dodajte seckani peršun i proceđenu tunjevinu, pa sve lepo promešajte. Puterom premažite vatrostalnu posudu, pa sipajte pripremljeni pirinač i poravnajte. Jaja posolite, pa umutite sa mleko i sipajte preko pirinča. Poređajte preko čeri paradajz isečen na polovine, pa pospite rendanim sirom. Pecite u rerni na 180°C oko 20 minuta. 

Pročitajte i ovo: Rižoto sa spanaćem i hrskavom pršutom

BONUS VIDEO: 

TikTok/chef_tristan_welch Pirinač

StvarUkusa/S.B.