Hrskavi karabataci sa pirinčem su odlični ako imate goste ili veći broj ljudi na ručku. Vrlo ukusno, povoljno i jednostavno jelo za pripremu. Odlično se slaže sa boranijom, brokolijem ili salatom. Ako volite piletinu možda ćete želeti da napravite i belo meso punjeno spanaćem i sirom. A evo i recepta za karabatake sa pirinčem.

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 120 g karabataka sa kostima i kožom
  • 1 ½ kašičice soli, podeljeno
  • ¾ kašičice bibera
  • 1 kašika neslanog putera
  • 80 g sitno seckanog žutog luka
  • 2 čena belog luka, mlevena
  • 180 g nekuvanog pirinča
  • 380 ml pilećeg bujona, podeljenog
  • 1 kašika sitno seckanog peršuna
  • 1 srednji limun, isečen na kockice

Recept za karabatake sa pirinčem

14:07
Korak 1

Zagrejte rernu

Zagrejte rernu na 190 stepeni. Zagrejte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Karabatake ravnomerno pospite sa 1 kašičicom soli i 1/2 kašičice bibera.

14:13
Korak 2

Propržite karabatake

Stavite karabatake sa kožom nadole u ​​vatrostalni lonac. Pržite ih dok ne postanu zlatno hrskavi, oko 5 minuta. Okrenite ih i pržite još 3 minuta. Prebacite na tanjir i ostavite na stranu.

14:13
Korak 3

Dinstajte luk i pirinač

U isti lonac dodajte puter i istopite ga. Dodajte luk i dinstajte, često mešajući, dok ne postane providan, oko 3 minuta. Dodajte beli luk i dinstajte 1 minut. Dodajte pirinač i dinstajte, mešajući, oko 1 minut.

14:13
Korak 4

Pecite u rerni

Umešajte 3 šolje pilećeg bujona i preostali so i biber. Pustite da proključa pa drvenom kašikom ostružite sve zapečene komadiće sa dna lonca. Stavite karabatake preko pirinča. Pecite u zagrejanoj rerni dok se sva tečnost ne upije i karabataci ne ispeku, 45 do 55 minuta. Dodajte preostali bujon ako se tečnost upije pre nego što se pirinač i piletina ispeku. Pospite peršunom i po vrhu iscedite limunov sok. Uživajte.

Pročitajte i kako se spremaju bataci i krilca na roštilju

BONUS VIDEO

Instagram/beckyexcell Zapečeni bataci sa harmonika krompirom, medom i senfom

StvarUkusa/L.S.