Hrskavi karabataci sa pirinčem su odlični ako imate goste ili veći broj ljudi na ručku. Vrlo ukusno, povoljno i jednostavno jelo za pripremu. Odlično se slaže sa boranijom, brokolijem ili salatom. Ako volite piletinu možda ćete želeti da napravite i belo meso punjeno spanaćem i sirom. A evo i recepta za karabatake sa pirinčem.
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 120 g karabataka sa kostima i kožom
- 1 ½ kašičice soli, podeljeno
- ¾ kašičice bibera
- 1 kašika neslanog putera
- 80 g sitno seckanog žutog luka
- 2 čena belog luka, mlevena
- 180 g nekuvanog pirinča
- 380 ml pilećeg bujona, podeljenog
- 1 kašika sitno seckanog peršuna
- 1 srednji limun, isečen na kockice
Recept za karabatake sa pirinčem
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 190 stepeni. Zagrejte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Karabatake ravnomerno pospite sa 1 kašičicom soli i 1/2 kašičice bibera.
Propržite karabatake
Stavite karabatake sa kožom nadole u vatrostalni lonac. Pržite ih dok ne postanu zlatno hrskavi, oko 5 minuta. Okrenite ih i pržite još 3 minuta. Prebacite na tanjir i ostavite na stranu.
Pecite u rerni
Umešajte 3 šolje pilećeg bujona i preostali so i biber. Pustite da proključa pa drvenom kašikom ostružite sve zapečene komadiće sa dna lonca. Stavite karabatake preko pirinča. Pecite u zagrejanoj rerni dok se sva tečnost ne upije i karabataci ne ispeku, 45 do 55 minuta. Dodajte preostali bujon ako se tečnost upije pre nego što se pirinač i piletina ispeku. Pospite peršunom i po vrhu iscedite limunov sok. Uživajte.
Pročitajte i kako se spremaju bataci i krilca na roštilju
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem