Jagnjeća rebra se lako prave, samo treba duže da se peku. Sa marmeladom im se daje poseban slatkasti ukus, samo će da se lepe za prste. Ako volite jagnjetinu možda ćete želeti da napravite i zapečenu jagnjeću plećku sa aromatičnim pirinčem.
Sastojci:
- 1.5 kg jagnjećih rebara
- 16 ljutika, oljuštenih
- 8 čenova belog luka, neoljuštenih
- 10 grančica ruzmarina, ubranih listova
- 250 g marmelade od pomorandže
- 500 ml belog vina
- 2 kašike maslinovog ulja
- kriške pomorandže, za posluživanje
Recept za pečena jagnjeća rebarca sa marmeladom
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 150°C. Poređajte jagnjeća rebarca u jednom sloju, sa kožom nadole, u duboku posudu za pečenje. Između rebaraca rasporedite ljutike, beli luk i listove ruzmarina. Pospite sa 3 kašičice soli i začinite biberom. Stavite marmeladu i ulje u bokal i umutite dok smesa ne postane glatka. Prelijte preko rebaraca. Pokrijte posudu za pečenje folijom i zatvorite ivice. (U ovom trenutku jelo se može ohladiti i ostaviti da se marinira do 24 sata). Pecite 2 sata i 30 minuta.
Pecite još 30 minuta
Povećajte temperaturu rerne na 220°C. Poređajte jagnjeća rebarca sa kožom nagore i pecite, otkrivena, 30 minuta ili dok koža ne postane hrskava, a meso mekano i počne lako da se odvaja od kostiju. Prebacite rebra, ljutiku i beli luk u tanjir za serviranje i poklopite da ostanu topli.
Servirajte
Velikom kašikom bacite masnoću sa vrha sosa, a zatim prenesite sos u veliki tiganj. Pustite da provri na jakoj vatri. Kuvajte 10 minuta (odbacite preostalu masnoću) da biste ga smanjili na 250 ml. Kašikom prelijte rebarca sosom i servirajte sa kriškama pomorandže.
Pročitajte kako se pravi jagnjeći but začinjen na grčki način
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom