Ako i ove godine spremate roštilj za Prvi maj, donosimo vam super recept. Spremite preukusna krilca i batake, a kod ovog recepta je odlično i to što ne morate da koristite samo roštilj, već ako ostajete kod kuće možete da spremate u tiganju ili rerni. Tajna sočnih bataka i krilaca je pikantnoj marinadi koja se lako priprema. 

Sastojci:

  • 2 ljute papričice 
  • 2 veze mladog luka 
  • malo parče đumbira 
  • 8 čenova belog luka
  • 2 kašike seckanog timijana
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 1/2 kašičice slatke paprike
  • 3 kašike braon šećera
  • 4 kašike soja sosa
  • 2 limuna
  • 1,5 kg bataka i krilaca 
  • 200 ml kečapa

Recept za pileća krilca i batake:

9:32
Korak 1

Pripremite marinadu 

Isecite vrh ljutim papričicama, pa vrh ostavite sa strane, a papričice kojima ste očistili semenke ubacite u blender. Dodajte mladi luk, đumbir koji ste oljuštili, beli luk, seckani timijan, mleveni kim, slatku papriku, šećer, sojin sos i sok od limuna. Sve dobro izblendirajte. Sipajte marinadu preko piletine i dobro utrljajte. Pokrijte providnom folijom i ostavite najmanje sat vremena da se marinira, a dobro bi bilo i duže. 

9:43
Korak 2

Napravite umak 

Preostalu marinadu sipajte u šerpu, pa kuvajte dok ne krene da vri, a zatim sklonite sa šporeta i dodajte kečap. Dobro promešajte. 

9:43
Korak 3

Grilujte meso 

Prebacite meso na roštilj, pa grilujte sa svih strana. Možete da koristite i roštilj na terasi ako imate, a ako ovo jelo spremate u kući koristite dobro zagrejan tiganj ili poređajte na pleh pa ubacite u rernu na 200°C oko 20 minuta. 

9:43
Korak 4

Poslužite meso 

Meso poslužite sa umakom i sezonskom salatom. 

Pročitajte i ovo: Zašto se dodaje šećer kada spremate roštiljsko meso

BONUS VIDEO: 

TikTok/ vellacooks Kako se pravi roštilj sos

StvarUkusa/S.B.