Ako i ove godine spremate roštilj za Prvi maj, donosimo vam super recept. Spremite preukusna krilca i batake, a kod ovog recepta je odlično i to što ne morate da koristite samo roštilj, već ako ostajete kod kuće možete da spremate u tiganju ili rerni. Tajna sočnih bataka i krilaca je pikantnoj marinadi koja se lako priprema.
Sastojci:
- 2 ljute papričice
- 2 veze mladog luka
- malo parče đumbira
- 8 čenova belog luka
- 2 kašike seckanog timijana
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1/2 kašičice slatke paprike
- 3 kašike braon šećera
- 4 kašike soja sosa
- 2 limuna
- 1,5 kg bataka i krilaca
- 200 ml kečapa
Recept za pileća krilca i batake:
Pripremite marinadu
Isecite vrh ljutim papričicama, pa vrh ostavite sa strane, a papričice kojima ste očistili semenke ubacite u blender. Dodajte mladi luk, đumbir koji ste oljuštili, beli luk, seckani timijan, mleveni kim, slatku papriku, šećer, sojin sos i sok od limuna. Sve dobro izblendirajte. Sipajte marinadu preko piletine i dobro utrljajte. Pokrijte providnom folijom i ostavite najmanje sat vremena da se marinira, a dobro bi bilo i duže.
Napravite umak
Preostalu marinadu sipajte u šerpu, pa kuvajte dok ne krene da vri, a zatim sklonite sa šporeta i dodajte kečap. Dobro promešajte.
Grilujte meso
Prebacite meso na roštilj, pa grilujte sa svih strana. Možete da koristite i roštilj na terasi ako imate, a ako ovo jelo spremate u kući koristite dobro zagrejan tiganj ili poređajte na pleh pa ubacite u rernu na 200°C oko 20 minuta.
Poslužite meso
Meso poslužite sa umakom i sezonskom salatom.
Pročitajte i ovo: Zašto se dodaje šećer kada spremate roštiljsko meso
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem