Janija sa bukovačama i pirinčem je jednostavno jelo za čiju pripremu vam je potrebno nekih pola sata. Sastojci su jeftini, a kako se ove nedelje posti na vodi, bukovače sa pirinčem su savršen predlog za porodični ručak

Sastojci:

  • 1/2 kg bukovače 
  • 100 g pirinča 
  • 1 veza mladog luka

Recept za janiju sa bukovačama i pirinčem:

11:41
Korak 1

Pripremite bukovače 

Stavite bukovače u šerpu, pa prelijte vodom i posolite. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa ostavite još nekih 10-ak minuta. Procedite bukovače i kada se malo ohlade isecite na tanke trake ili rezanca. 

11:42
Korak 2

Propržite luk 

U tiganju na malo vode propržite sitno seckan mladi luk. Možete da koristite i crni luk. Kada luk omekša dodajte pirinač koji ste prethodno oprali u nekoliko voda. Dinstajte nekih 5-6 minuta uz povremeno dodavanje mlake vode. 

11:42
Korak 3

Pomešajte sastojke 

Kada je pirinač skoro gotov dodajte bukovaču isečenu na rezanca. Posolite i pobiberite, pa nalijte mlakom vodom da pirinač ogrezne. Povremeno nalijte vodom ako vidite da je potrebno. Kuvajte dok pirinač ne bude spreman. 

Pročitajte i ovo: Bukovače sa belim lukom i ljutom papričicom

BONUS VIDEO: 

Pita sa pečurkama instagram/cookistwow

StvarUkusa/S.B.