Bukovačesa kašom od pasulja i zrnima bibera pružaju svu dubinu ukusa i kompleksnu slast crvenog mesa, uz biber. Možda ćete želeti da probate i recept za dinstane bukovače. Uz kremastu kašu od pasulja, bukovače su prava zamena za meso! Evo kako da napravite bukovače sa kašom od pasulja i zrnima bibera.
Sastojci:
- 10 g sušenih bukovača
- 600 g belog pasulja
- 1 češan belog luka, zgnječen
- 150 g bukovača
- 2 kašike ulja
- ½ kašičice zelenog bibera u zrnu, oceđen i zdrobljen
- 100 ml suvog belog vina
- 4 kašike kisele pavlake
- sezonsko zelje za posluživanje
Recept za bukovače sa kašom od pasulja i zrnima bibera
Natopite bukovače
Za bukovače sa kašom od pasuljai zrnima bibera stavite bukovače u manju činiju i prelijte sa 150 ml tek provrele vode, a zatim ostavite da se natapaju. Potrebno im je samo oko 15 minuta.
Izmiksirajte pasulj
Ocedite polovinu tečnosti izpasulja pa preostalu tečnost i sam pasulj stavite u šerpu sa belim lukom. Stavite na srednju vatru da se zagreje, redovno mešajući. Kada se zagreje, koristite štapni blender da umutite dok smesa ne postane glatka. Dobro začinite, a zatim pokrijte da ostane toplo.
Pržite bukovače
Stavite tiganj na jaku vatru. Kada se zagreje, dodajte ulje, mešajući da se ravnomerno premaže. Dodajte bukovače, a zatim stavite drugu posudu na vrh i pritisnite - pečurke bi trebalo žestoko da cvrče. Nastavite da pritiskate oko 10 sekundi, a zatim uklonite gornji pleh i ostavite da se krčkaju nekoliko minuta, bez mešanja, dok tečnost oslobođena iz pečuraka ne ispari.
Začinite pečurke
Bukovače začinite solju i polovinom mlevenog bibera u zrnu. Okrenite pečurke, zatim poklopite i ponovo pritisnite. Ostavite posudu na pečurkama nekoliko minuta dok se kuvaju, a zatim uklonite i ponovo začinite, koristeći preostala zrna bibera. Prebacite pečurke u tanjir i poklopite da budu tople.
Napravite preliv od suvih natapanih bukovača
Vratite tiganj na srednje jaku vatru i dodajte vino. Kada se vino smanji za dve trećine, dodajte suve bukovače i njihovu tečnost za namakanje u tiganj. Kada se proprže dodajte kiselu pavlaku i začinite solju. Podelite kašu od pasulja između tanjira, a zatim stavite bukovače i zelje. Prelijte sosom od bukovača. Uživajte u bukovačama sa kašom od pasulja i zrnima bibera.
Pročitajte kako se prave šampinjoni punjeni sirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem