Piletinapo receptu iz Provanse - ovaj jednostavan recept za piletinu potiče iz južne Francuske i predstavlja obrok koji se pravi sa minimalnim naporom, dok zauzvrat dobijate maksimalni ukus. Možda ćete želeti da isprobate i brzinski recept za sočnu piletinu. Hrskavi krompir koji se lepi za prste sa belim lukom je odličan prilog uz ovaj ručak. Evo kako da napravite piletinu po receptu iz Provanse!
Sastojci:
- 1 kg mladog krompira
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- 8 pilećih bataka
- 1 mala crvena paprika, očišćena od semena i iseckana na kockice od 2 cm
- 500 g čeri paradajza
- 80 g sušenog paradajza
- 80 g mešanih maslina
- 1 grančica ruzmarina
- 1 grančica žalfije
- 2 grančice majčine dušice
- ½ kašičice mešavine začinskog bilja
- francuski hleb za posluživanje
Recept za piletinu po receptu iz Provanse
Zagrejte rernu
Za piletinu po receptu iz Provanse zagrejte rernu na 180°C. Veće mlade krompire isecite na pola pa stavite u pleh sa manjim i prelijte polovinom ulja i prstohvatom soli i bibera. Odsecite vrh belog luka, smestite ga sa krompirom i pecite 35-40 minuta.
Pržite piletinu
U međuvremenu piletinu posolite i pobiberite i stavite veliki tiganj na jaku vatru. Dodajte preostalo ulje i, kada se zagreje, dodajte piletinu sa kožom nadole i pržite dok ne postane hrskava i zlatna.
Pecite sa povrćem i začinima
Dodajte seckanu papriku, čeri paradajz, sušeni paradajz, masline, ruzmarin, žalfiju i majčinu dušicu u veliku posudu za rernu, a zatim stavite pileće batake. Stavite u rernu sa krompirom na 30-40 minuta, u zavisnosti od veličine piletine.
Servirajte
Kada krompir postane hrskav, iscedite pečene čenove belog luka u činiju, a zatim pomešajte uljem iz tepsije za pečenje i začinskim biljem. Promešajte pastu nazad kroz krompir. Poslužite uz piletinu i malo hleba za namakanje u sokove od kuvanja. Uživajte u piletini po receptu iz Provanse!
Pročitajte kako se pravi pohovana puter piletina
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus