Rižoto sa tikvicom i limunom je pravo sezonsko jelo. Tikvicu možete da jedete sirovu, prethodno očićenu i opranu. Ako volite tikvice, možda ćete želeti da ih napravite i punjene jajima na oko. Evo i kako da napravite lagani rižoto!
Sastojci:
- 50 g putera
- 1 luk, sitno isečen
- 1 veliki čen belog luka, iseckan
- 180 g pirinča
- 1 kocka od povrća
- kora i sok od 1 limuna
- 2 grančice majčine dušice
- 250 g tikvica, iseckanih na kockice
- 50 g kačkavalja
- 2 kašike kisele pavlake
Recept za lagani rižoto sa tikvicom i limunom:
Rastopite puter u dubokom tiganju. Dodajte luk i lagano dinstajte dok ne omekša oko 8 minuta, zatim dodajte beli luk i mešajte 1 minut. Umešajte pirinač i mešajte 1-2 minuta.
Povrtnu kocku rastvorite u 1 litru ključale vode, pa u pirinač dodajte kutlaču bujona, limunov sok i majčinu dušicu. Kuvajte na srednjoj vatri, stalno mešajući. Kada se skoro sva tečnost upije, dodajte još jednu kutlaču bujona i nastavite da mešate. Ubacite tikvice i nastavite da dodajete bujon, mešajući s vremena na vreme dok pirinač ne postane mekan i kremast. Za serviranje umešajte začine, limunovu koricu, kačkavalj i kiselu pavlaku.
Pročitajte kako se pravi mediteranska pica sa fetom, tikvicama i lukom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus