Rižoto sa tikvicom i limunom je pravo sezonsko jelo. Tikvicu možete da jedete sirovu, prethodno očićenu i opranu. Ako volite tikvice, možda ćete želeti da ih napravite i punjene jajima na oko. Evo i kako da napravite lagani rižoto!

Sastojci:

  • 50 g putera
  • 1 luk, sitno isečen
  • 1 veliki čen belog luka, iseckan
  • 180 g pirinča
  • 1 kocka od povrća
  • kora i sok od 1 limuna
  • 2 grančice majčine dušice
  • 250 g tikvica, iseckanih na kockice
  • 50 g kačkavalja
  • 2 kašike kisele pavlake

Recept za lagani rižoto sa tikvicom i limunom:

Rastopite puter u dubokom tiganju. Dodajte luk i lagano dinstajte dok ne omekša oko 8 minuta, zatim dodajte beli luk i mešajte 1 minut. Umešajte pirinač i mešajte 1-2 minuta.

Povrtnu kocku rastvorite u 1 litru ključale vode, pa u pirinač dodajte kutlaču bujona, limunov sok i majčinu dušicu. Kuvajte na srednjoj vatri, stalno mešajući. Kada se skoro sva tečnost upije, dodajte još jednu kutlaču bujona i nastavite da mešate. Ubacite tikvice i nastavite da dodajete bujon, mešajući s vremena na vreme dok pirinač ne postane mekan i kremast. Za serviranje umešajte začine, limunovu koricu, kačkavalj i kiselu pavlaku.

Pročitajte kako se pravi mediteranska pica sa fetom, tikvicama i lukom

BONUS VIDEO

Instagram/ cheftomwalton Rolovane tikvice punjene sirom i spanaćem

StvarUkusa/L.S.