Sataraš je starinsko jelo koje se pravi od par jeftinih sastojaka. Obično se služi na proleće, jer je tada sezona paprikama i paradajzu. Danas postoje različiti recepti za ovo jednostavno jelo, a mi vam donosimo najbolji. Napravite sataraš sa tikvicama čija je sezona takođe na proleće. Možete da dodate još neko povrće po želji, ali i ovo je sasvim dovoljno za jedan lagani ručak. 

Sastojci: 

  • 1 tikvica
  • 1/2 crvenog luka
  • 1 beli luk
  • 2 slatke paprike
  • 1 šargarepa
  • 1 paradajz
  • maslinovo ulje
  • 3 kašike paradajz pirea
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica italijanskog začina 

Recept za sataraš sa tikvicama: 

Tikvice isecite na kockice, pa posolite i promešajte. Ostavite da odstoje 10 minuta, pa procedite višak vode. U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja, pa propržite ljubičasti luk isečen na rebarca, kao i mleveni beli luk. Kada omekša dodajte paprike isečene na trake, kao i rendanu šargarepu. Posolite, promešajte i poklopite. Dinstajte 5 minuta, pa dodajte proceđene tikvice. Poklopite i kuvajte dok povrće ne omekša. Zatim dodajte iseckan paradajz i paradajz sos. Promešajte, pa dodajte umućena jaja koja ste začinili po želji. Kuvajte dok i jaja ne budu gotova, uz povremeno mešanje. 

Pročitajte i ovo: Kako se pravi lažni sataraš

BONUS VIDEO: 

Posna salata sa povrćem Instagram/healthfitnessguide_

 StvarUkusa/S.B.