Sataraš je starinsko jelo koje se u Srbiji sprema od davnina, a čiji su sastojci dostupni tokom cele godine. U osnovi su paprika i paradajz, a mi vam danas predlažemo moderiju verziju ovog starinskog recepta. od povrća koristite sve što vam padne pod ruku, a mi smo iskombinovali tikvice, patlidžan, papriku, brokoli... Sve to pospite sirom i napravite jedan od najukusnijih sataraša

  • Sastojci: 
  • 2 tikvice
  • 1 patlidžan
  • 1 ljubičasti luk
  • 2 paprike
  • 1 brokoli
  • 3 paradajza
  • 1 kašičica bosiljka 
  • 60 g parmezana 
  • 130 g prezli 
  • 3 bela luka 
  • ruzmarin 
  • 100 g tvrdog sira 

Priprema: 

U jednu posudu stavite iseckan patlidžan i prelijte vodom, a u drugu posudu stavite iseckane tikvice i posolite. Ostavite da deluje nekih 10 minuta, pa dobro procedite. Poređajte na pleh obložen pek papirom. Posolite i prelijte maslinovim ulje, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. Isecite brokoli na cvetove, pa potopite vrelom vodom. U tiganju na malo ulja propržite na rebarca iseckan crni luk, pa dodajte papriku. Izrendajte paradajz (1 komad), posolite i pospite bosiljkom, pa promešajte. Izvadite tikvice i patlidžan iz rerne, pa poređajte proprženi luk i papriku, pa dodajte i proceđeni brokoli. Zatim sipajte paradajz sos i promešajte. Pomešajte parmezan, prezle, mleveni beli luk i ruzmarin, pa pospite preko povrća. Preko poređajte paradajz isečen na kolutove (2 komada) i pospite rendanim sirom. Prelije maslinovim uljem i vratite u rernu na još 15 minuta. 

BONUS VIDEO:

TikTok/ hedleyandbennet  Gaspaćo čorba

Izvor: Stvar ukusa