Sataraš je starinsko jelo koje se u Srbiji sprema od davnina, a čiji su sastojci dostupni tokom cele godine. U osnovi su paprika i paradajz, a mi vam danas predlažemo moderiju verziju ovog starinskog recepta. od povrća koristite sve što vam padne pod ruku, a mi smo iskombinovali tikvice, patlidžan, papriku, brokoli... Sve to pospite sirom i napravite jedan od najukusnijih sataraša.
- Sastojci:
- 2 tikvice
- 1 patlidžan
- 1 ljubičasti luk
- 2 paprike
- 1 brokoli
- 3 paradajza
- 1 kašičica bosiljka
- 60 g parmezana
- 130 g prezli
- 3 bela luka
- ruzmarin
- 100 g tvrdog sira
Priprema:
U jednu posudu stavite iseckan patlidžan i prelijte vodom, a u drugu posudu stavite iseckane tikvice i posolite. Ostavite da deluje nekih 10 minuta, pa dobro procedite. Poređajte na pleh obložen pek papirom. Posolite i prelijte maslinovim ulje, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. Isecite brokoli na cvetove, pa potopite vrelom vodom. U tiganju na malo ulja propržite na rebarca iseckan crni luk, pa dodajte papriku. Izrendajte paradajz (1 komad), posolite i pospite bosiljkom, pa promešajte. Izvadite tikvice i patlidžan iz rerne, pa poređajte proprženi luk i papriku, pa dodajte i proceđeni brokoli. Zatim sipajte paradajz sos i promešajte. Pomešajte parmezan, prezle, mleveni beli luk i ruzmarin, pa pospite preko povrća. Preko poređajte paradajz isečen na kolutove (2 komada) i pospite rendanim sirom. Prelije maslinovim uljem i vratite u rernu na još 15 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem