Italijanska kuhinja nudi veliki izbor jela za svačiji ukus, od pice, lazanja, pasta, njoka... Ne zna se šta je ukusnije, a nije ni komplikovano za pripremu. Ako živate u italijanskoj hrani koja je odlična kada su napolju visoke temperature, predlažemo vam i 2 super recepta za njoke. Jedan je sa paradajz sosom, a drugi sa pikantnim umakom od pavlake za kuvanje. Ako želite sami da napravite njoke, pročitajte i kako to da uradite.
Njoke u paradajz sosu
- Sastojci:
- 2 čena belog luka
- 3 ljute paradajz paste
- 80 ml pavlake za kuvanje
- 50 ml paradajz sosa
- 450 g njoka
- 1 crni luk
- parmezan
- bosiljak
Priprema:
U šerpu sipajte vodu i posolite i kada provri dodajte njoke. Kuvajte dok ne omekšaju. Procedite, pa stavite sa strane, a dve šolje vode u kojoj su se kuvale njoke sačuvajte. U tiganju zagrejte malo ulja, pa propržite sitno seckani crni luk, a zatim dodajte i mleveni beli. Stavite njoke, opet posolite, pa sipajte paradajz sos, paradajz pastu, pavlaku za kuvanje i 1 šolju vode u kojoj su se kuvale njoke. Kuvajte, uz povremeno mešanje, dok se svi sastojci ne povežu. Ako je potrebno dodajte i drugu šolju vode. Ukrasite bosiljkom i parmezanom.
Njoke u belom sosu
- Sastojci:
- 2 čena belog luka
- 3 kašike putera
- 1 ljuta papričica
- 400 ml pavlake za kuvanje
- 450 g njoki
- parmezan
- bosiljak
Priprema:
U šerpu sipajte vodu i posolite, pa ostavite da provri. Zatim dodajte njoke i kuvajte dok ne omekšaju. Procedite, ali sačuvajte dve šolje vode u kojoj su se kuvale. U tiganju istopite puter, pa stavite njoke i kratko propržite. Dodajte mleveni beli luk, pa posle minut sipajte pavlaku za kuvanje u koju ste dodali izblendiranu ljutu papričicu (prethodno očišćenu). Sipajte i šolju vode u kojoj su se kuvale njoke i promešajte. Kada krene da ključa pospite rendanim parmezanom i seckanim bosiljkm. Promešajte i kuvajte još par minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Koliko dugo mogu da stoje jaja od Uskrsa
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem