Italijanska kuhinja nudi veliki izbor jela za svačiji ukus, od pice, lazanja, pasta, njoka... Ne zna se šta je ukusnije, a nije ni komplikovano za pripremu. Ako živate u italijanskoj hrani koja je odlična kada su napolju visoke temperature, predlažemo vam i 2 super recepta za njoke. Jedan je sa paradajz sosom, a drugi sa pikantnim umakom od pavlake za kuvanje. Ako želite sami da napravite njoke, pročitajte i kako to da uradite.

Njoke u paradajz sosu 

Njoke u crvenom sosu
Printscreen/YT/ BRAVADO SPICE 

  • Sastojci: 
  • 2 čena belog luka
  • 3 ljute paradajz paste 
  • 80 ml pavlake za kuvanje 
  • 50 ml paradajz sosa 
  • 450 g njoka 
  • 1 crni luk 
  • parmezan 
  • bosiljak 

Priprema:

U šerpu sipajte vodu i posolite i kada provri dodajte njoke. Kuvajte dok ne omekšaju. Procedite, pa stavite sa strane, a dve šolje vode u kojoj su se kuvale njoke sačuvajte. U tiganju zagrejte malo ulja, pa propržite sitno seckani crni luk, a zatim dodajte i mleveni beli. Stavite njoke, opet posolite, pa sipajte paradajz sos, paradajz pastu, pavlaku za kuvanje i 1 šolju vode u kojoj su se kuvale njoke. Kuvajte, uz povremeno mešanje, dok se svi sastojci ne povežu. Ako je potrebno dodajte i drugu šolju vode. Ukrasite bosiljkom i parmezanom. 

Njoke u belom sosu

Njoke u belom sosu
Printscreen/YT/ BRAVADO SPICE 

  • Sastojci: 
  • 2 čena belog luka 
  • 3 kašike putera
  • 1 ljuta papričica
  • 400 ml pavlake za kuvanje 
  • 450 g njoki 
  • parmezan 
  • bosiljak 

Priprema:

U šerpu sipajte vodu i posolite, pa ostavite da provri. Zatim dodajte njoke i kuvajte dok ne omekšaju. Procedite, ali sačuvajte dve šolje vode u kojoj su se kuvale. U tiganju istopite puter, pa stavite njoke i kratko propržite. Dodajte mleveni beli luk, pa posle minut sipajte pavlaku za kuvanje u koju ste dodali izblendiranu ljutu papričicu (prethodno očišćenu). Sipajte i šolju vode u kojoj su se kuvale njoke i promešajte. Kada krene da ključa pospite rendanim parmezanom i seckanim bosiljkm. Promešajte i kuvajte još par minuta.

BONUS VIDEO: 

TikTok/msshiandmrhe  Kako se prave pržene njoke

Izvor: Stvar ukusa