Ruska salata je nezaobilazna na svakoj svečanoj trpezi, a prošlo je mnogo vremena od kada se pojavio originalni recept. Danas domaćice često prilagođavaju sastojke, pa tako neki izbacuju jaja, a nekih u preliv, pored majoneza, dodaju i kiselu pavlaku. Kako god da je spremite ruska salata je ukusna, a mi vam otrkivamo i trik pomoću kojeg će ona duže trajati. Sve što treba da uradite jeste da pomešate hladne sastojke umesto toplih, a samim tim će se i oni bolje povezati, pa će salata biti i ukusnija.
- Sastojci:
- 4 krompira
- 3-5 jaja
- 400 g šunke
- 1 velika šargarepa
- 250 g graška iz konzerve
- 3-4 kisela krastavca
- 50 g majoneza
Priprema:
Dobro operite šargarepu i krompir (nemojte da ljuštite), pa stavite u šerpu i prelijte vodom, pa kuvajte. U drugoj šerpi kuvajte jaja, i to samo 7-10 minuta. Jaja nemojte iz frižidera da stavljate u šerpu, već ih prvo ostavite na sobnoj temepratri pola sata. Zatim jaja prebacite u hladnu vodi i sačekajte da se ohlade. Krompir i šargarepu procedite i kada se potpuno ohlade, oljuštite i sitno iseckajte. U posudi pomešajte iseckana jaja, šunku, kisele krastavce, krompir i šargarepu. Na kraju dodajte i proceđeni grašak. Posolite i pobiberite, pa sipajte majonez i promešajte.
Napomena: Bitno je da svi sastojci budu ohlađeni, jer ako su topli brže će se pokvariti.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem