Sezona je tikvica i idelano je vreme da ih iskoristite na pravi način. Možete da ih spremate na milion načina, a nekih od najpopularnijih su kada ih punite, pržite, pohujete... Ako volite da jedete tikvice, onda je naš predlog ovaj fantastičan recept. Ispržite ih sa povrećm, pa prelijte sosom od pečuraka i bešamela, a na kraju ih bogato pospite sirom. Ovo je jedno od najboljih jela koje se toliko lako pravi da uspeva svima.
- Sastojci:
- 2 tikvice
- 1 crni lik
- 2 kašike putera
- 1 šargarepa
- 300 g pečuraka
- 1 paradajz
- 1 kašika brašna
- 400 ml pavlake za kuvanje
- 1 veza peršuna
- 100 g tvrdog sira
- 1/2 kašičice muskatnog oraščića
Priprema:
U jednom tiganju na malo ulja propržite seckane tikvice i šargarepu. U drugom tiganju istopite puter i propržite seckani crni luk, pa dodajte i sekcane pečurke. Iseckajte paradajz i uklonite semenke, pa ga dodajte u tiganj sa tikvicama. Promešajte i krčkajte dok povrće ne omekša. U tiganj sa pečurkama dodajte brašno i dobro promešajte, pa sipajte pavlaku za kuvanje. Posolite, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem, a onda i promešajte. Kad krene da ključa, kuvajte još 5 minuta na laganoj temepraturi. Povrće posolite i pobiberite, pa preko sipajte sos od pečuraka. Pospite peršunom i promešajte, pa krčkajte još 5 minuta. Pospite rendanim sirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom