Profesionlani kuvar, Frenk Proto, otkrio je tajne savršeno ukusnog pečenog krompira. Ispratite njegove savete i napravićete krompir koji je spolja hrskav, a iznutra mekan. On preporučuje da kada se krompir prži ili peče, da koristite beli. Ta sorta je najbolja za ovu vrstu termičke obrate. Kako se krompir prvo kuva obavezno ostavite da se ohladi pre nego što krenete sa prženjem, jer to omogućava da se skrob sa spoljašnje strane stegne, a tako ćete osigurati hrskavu i zlatnu koricu. Takođe, bitno je da pržite na masti, jer ćete tako osigurati da spolja ne zagori, a da se unutra lepo isprži. I na kraju poslednji korak je pečenje.
- Sastojci:
- 1 kg belog krompira (russet)
- mast
- vlašac
- peršun
Priprema:
Krompir oljuštite i stavite u vodu. Ostavite da odstoje 2 sata, pa procedite. Zatim krompir isecite na pola, pa stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom i bogato posolite. Kada krene da ključa smanjite temepraturu, pa nožem proverite da li je krompir mekan. Nemojte da preterate sa kuvanjem, jer ne sme da se raspada. Izvadite krompir na ubrus da se ocedi i ostavite da se potpuno ohladi.Ovaj korak ne preskačite jer će krompir biti hrksaviji.Tiganj dobro zagrejte, pa sipajte 2-3 kašike masti.Kada se istopi poređajte polutke krompira okenute na ravnu stranu. Ispržite krompir sa svih strana dok ne dobije zlatnu koricu. Posolite i pobiberite. Nakon toga stavite u zagrejanu rernu na 200°C i pecite nekih 20-25 minuta. Na pola pečenja ih okrenite kako bi se sa svih strana lepo ispekli. Izvadite krompir na ubrus da se ocedi od viška masti. Ukrasite seckanim vlašcem i peršunom.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem