Pirinač se često koristi u pripremi mnogih jela, a najpoznatija su rižoto i pilav. Takođe, pirinač možete da koristite i kao prilog, a najčešće se jede uz kinesku hranu. Njega možete da koristite i da ofarbate uskršnja jaja. Da biste napravili ukusan pirinač morate da znate kako da ga skuvate, jer u suprotnom zrna mogu da se slepe i da bude bezukusan.
Mnoge domaćice samo isperu pirinač pre upotrebe, a isti postupak možete da vidite i na društvenim mrežama. Ali, da biste pirinač lepo skuvali morate da ga potopite u vodu.
Ruska kuvarica, Julija Arhipova, savetuje da se pirinač pre kuvanja potopi u vodu nekih 2 sata. Nakon što je pirinač stajao 2 sata u vodi, ponovo ga properite, pa počnite da kuvate. Stajanje u vodi dovodi do oslobađanja skroba, a pirinač će takođe nabubriti. Kada ga budete kuvali biće potrebno manje tečnosti, za nekih 10%, a dodatni je plus što se zrna neće lepiti i brže će se skuvati.
Pročitajte i ovo: Najkremastiji rižoto sa pečurkama
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu
Jednostavan hleb od krompira