Pirinač se često koristi u pripremi mnogih jela, a najpoznatija su rižoto i pilav. Takođe, pirinač možete da koristite i kao prilog, a najčešće se jede uz kinesku hranu. Njega možete da koristite i da ofarbate uskršnja jaja. Da biste napravili ukusan pirinač morate da znate kako da ga skuvate, jer u suprotnom zrna mogu da se slepe i da bude bezukusan. 

Mnoge domaćice samo isperu pirinač pre upotrebe, a isti postupak možete da vidite i na društvenim mrežama. Ali, da biste pirinač lepo skuvali morate da ga potopite u vodu.

Ruska kuvarica, Julija Arhipova, savetuje da se pirinač pre kuvanja potopi u vodu nekih 2 sata. Nakon što je pirinač stajao 2 sata u vodi, ponovo ga properite, pa počnite da kuvate. Stajanje u vodi dovodi do oslobađanja skroba, a pirinač će takođe nabubriti. Kada ga budete kuvali biće potrebno manje tečnosti, za nekih 10%, a dodatni je plus što se zrna neće lepiti i brže će se skuvati. 

Pročitajte i ovo: Najkremastiji rižoto sa pečurkama

BONUS VIDEO: 

Pirinač TikTok/chef_tristan_welch

(StvarUkusa/S.B.)