Brzinski pilav od piletine, šargarepe i luka možete i da poboljšate kada je ukus u pitanju, pa pored osnovnog recepta začinite sotirano povrće i piletinu sa 1 do 3 kašičice kima i malo cimeta pre nego što dodate pirinač. Možda će vas zanimati i najčešće greške kod kuvanja pilava i trik koji pomaže. Evo kako da napravite brzinski pilav od piletine, šargarepe i luka!

Sastojci:

  • 5 kašika ulja (dovoljno da prekrije dno šerpe)
  • 3 srednja luka, iseckana na kockice
  • 6 šargarepa, oljuštenih i narendanih
  • 1 kašika šećera
  • 450 g pilećih prsa bez kostiju i bez kože, isečenih na kockice
  • 1 1/2 kašičice soli, podeljeno
  • 1/4 kašičice bibera
  • 340 g pirinča
  • 850 ml ključale vode

Recept za brzinski pilav od piletine, šargarepe i luka

13:33
Korak 1

Zagrejte ulje

Za brzinski pilav od piletine, šargarepe i luka, u velikom loncu zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, a zatim i šargarepu. Umešajte šećer. Dinstajte dok luk ne postane providan, 5 do 7 minuta. Stavite piletinu na luk i šargarepu. Ne mešajte da biste održali sloj povrća i jasan sloj mesa. Pospite 1 kašičicu soli i bibera na piletinu. Kuvajte piletinu, lagano okrećući komade u sredini, dok piletina ne pobeli.

13:38
Korak 2

Dodajte pirinač i poklopite lonac

Dodajte pirinač na vrh piletine. Ne mešajte, jer slojevi povrća i piletine treba da ostanu nepomereni, već ravnomerno rasporedite pirinač preko piletine. Pospite solju. Dodajte kipuću vodu. Smanjite toplotu i poklopite.

13:38
Korak 3

Servirajte

Nakon otprilike 15 minuta, tankom lopaticom sastružite stranice i probušite 6 ili 7 rupa kroz pirinač do dna lonca pomoću drške drvene kašike. Pokrijte i kuvajte na veoma laganoj vatri još 20 do 25 minuta, ili dok se voda ne upije i pirinač ne omekša. Servirajte obrnutim redosledom, stavite pirinač, pa piletinu, pa povrće na tanjire. Uživajte u brzinskom pilavu od piletine, šargarepe i luka!

Pročitajte i kako s pravi KARI PILAV SA POVRĆEM: Domaće jelo sa egzotičnim začinom

BONUS VIDEO

Kako se prave pilav i domaća supa instagram/zalogaj_mr

StvarUkusa/L.S.