Brzinski pilav od piletine, šargarepe i luka možete i da poboljšate kada je ukus u pitanju, pa pored osnovnog recepta začinite sotirano povrće i piletinu sa 1 do 3 kašičice kima i malo cimeta pre nego što dodate pirinač. Možda će vas zanimati i najčešće greške kod kuvanja pilava i trik koji pomaže. Evo kako da napravite brzinski pilav od piletine, šargarepe i luka!
Sastojci:
- 5 kašika ulja (dovoljno da prekrije dno šerpe)
- 3 srednja luka, iseckana na kockice
- 6 šargarepa, oljuštenih i narendanih
- 1 kašika šećera
- 450 g pilećih prsa bez kostiju i bez kože, isečenih na kockice
- 1 1/2 kašičice soli, podeljeno
- 1/4 kašičice bibera
- 340 g pirinča
- 850 ml ključale vode
Recept za brzinski pilav od piletine, šargarepe i luka
Zagrejte ulje
Za brzinski pilav od piletine, šargarepe i luka, u velikom loncu zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, a zatim i šargarepu. Umešajte šećer. Dinstajte dok luk ne postane providan, 5 do 7 minuta. Stavite piletinu na luk i šargarepu. Ne mešajte da biste održali sloj povrća i jasan sloj mesa. Pospite 1 kašičicu soli i bibera na piletinu. Kuvajte piletinu, lagano okrećući komade u sredini, dok piletina ne pobeli.
Dodajte pirinač i poklopite lonac
Dodajte pirinač na vrh piletine. Ne mešajte, jer slojevi povrća i piletine treba da ostanu nepomereni, već ravnomerno rasporedite pirinač preko piletine. Pospite solju. Dodajte kipuću vodu. Smanjite toplotu i poklopite.
Servirajte
Nakon otprilike 15 minuta, tankom lopaticom sastružite stranice i probušite 6 ili 7 rupa kroz pirinač do dna lonca pomoću drške drvene kašike. Pokrijte i kuvajte na veoma laganoj vatri još 20 do 25 minuta, ili dok se voda ne upije i pirinač ne omekša. Servirajte obrnutim redosledom, stavite pirinač, pa piletinu, pa povrće na tanjire. Uživajte u brzinskom pilavu od piletine, šargarepe i luka!
Pročitajte i kako s pravi KARI PILAV SA POVRĆEM: Domaće jelo sa egzotičnim začinom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom