Rižoto sa slaninom i šampinjonima, jednostavno jelo za sve prilike koje ćete rado da pravite, naročito ako ste ljubitelji pečurka. Možda ćete želeti da isprobate i najkremastiji rižoto sa šampinjonima. Uz vrlo malo belog vina i pilećeg bujona dobićete sočno jelo za sve prilike. Evo kako da napravite rižoto sa slaninom i šampinjonima!
Sastojci:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 srednji luk, narezan
- 5 traka slanine, isečenih na kockice
- 225 g šampinjona, nasečenih
- 300 g pirinča
- 120 ml suvog belog vina
- 1, 17 l pilećeg bujona
- 55 g parmezana
Recept za rižoto sa slaninom i šampinjonima
Zagrejte ulje
Za rižoto sa slaninom i šampinjonima zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk i kuvajte 3-4 minuta dok ne omekša i ne postane blago providan. Dodajte slaninu i stalno mešajte dok ne postane hrskava. Nakon toga dodajte pečurke i kuvajte još 2 minuta.
Dodajte pirinač
Dodajte pirinač i kuvajte jedan minut, neprestano mešajući da ulje prekrije zrna. Sipajte belo vino i dinstajte 2-3 minuta, povremeno mešajući. Dodajte pileći bujon i dinstajte na srednjoj vatri oko 5 minuta, povremeno mešajući.
Dinstatje sve zajedno
Kada pirinač upije većinu tečnosti, nastavite da dodajete bujon dok se tečnost ne upije i pirinač se skuva, ukupno oko 25-30 minuta. Rižoto treba da bude al dente. Umešajte parmezan i sklonite sa vatre. Uživajte u rižotu sa slaninom i šampinjonima.
Pročitajte kako se prave pečene pečurke sa palentom i sosom od sira
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem