Rižoto sa slaninom i šampinjonima, jednostavno jelo za sve prilike koje ćete rado da pravite, naročito ako ste ljubitelji pečurka. Možda ćete želeti da isprobate i najkremastiji rižoto sa šampinjonima. Uz vrlo malo belog vina i pilećeg bujona dobićete sočno jelo za sve prilike. Evo kako da napravite rižoto sa slaninom i šampinjonima!

Sastojci:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 srednji luk, narezan
  • 5 traka slanine, isečenih na kockice
  • 225 g šampinjona, nasečenih
  • 300 g pirinča
  • 120 ml suvog belog vina
  • 1, 17 l pilećeg bujona
  • 55 g parmezana

Recept za rižoto sa slaninom i šampinjonima

10:47
Korak 1

Zagrejte ulje

Za rižoto sa slaninom i šampinjonima zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk i kuvajte 3-4 minuta dok ne omekša i ne postane blago providan. Dodajte slaninu i stalno mešajte dok ne postane hrskava. Nakon toga dodajte pečurke i kuvajte još 2 minuta.

10:51
Korak 2

Dodajte pirinač

Dodajte pirinač i kuvajte jedan minut, neprestano mešajući da ulje prekrije zrna. Sipajte belo vino i dinstajte 2-3 minuta, povremeno mešajući. Dodajte pileći bujon i dinstajte na srednjoj vatri oko 5 minuta, povremeno mešajući.

10:51
Korak 3

Dinstatje sve zajedno

Kada pirinač upije većinu tečnosti, nastavite da dodajete bujon dok se tečnost ne upije i pirinač se skuva, ukupno oko 25-30 minuta. Rižoto treba da bude al dente. Umešajte parmezan i sklonite sa vatre. Uživajte u rižotu sa slaninom i šampinjonima.

Pročitajte kako se prave pečene pečurke sa palentom i sosom od sira

BONUS VIDEO

instagram/cookistwow Pita sa pečurkama

StvarUkusa/L.S.