Pečene pečurke sa palentom i sosom od sira prave se za samo pola sata, a kremaste su zbog sira i vrlo pristupačan obrok. Možda ćete želeti da napravite i omlet sa sirom, šunkom i pečurkama - savršen predlog za doručak ili večeru. I pečurke sa palentom možete da jedete bilo kao ručak ili laganu večeru, nećete pogrešiti. Evo kako da napravite pečene pečurke sa palentom i sosom od sira.
Sastojci:
- 1 litar bujona od povrća
- 250 g instant palente
- 50 g putera
- 25 g parmezana
- 8 šampinjona
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 ljutike, sitno iseckane
- 2 čena belog luka, iseckana
- 150 ml belog vina
- 150 g belog luka i mekog sira
- 2 kašike mleka
Recept za pečene pečurke sa palentom i sosom od sira
Skuvajte palentu
Za pečene pečurke sa palentom i sosom od sira u tiganju prokuvajte povrtni bujon. Dodajte instant palentu i lagano dinstajte, mešajući, dok ne postane gusta i kremasta. Sklonite sa vatre i umešajte puter i parmezan. Pokrijte i ostavite na stranu.
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 180 stepeni, a zatim stavite šampinjone na pleh, zaobljenom stranom nagore, pokapajte maslinovim uljem i pecite 5 minuta. Okrenite i pecite još minut.
Napravite sos od sira
Zagrejte 2 kašike maslinovog ulja u tiganju na laganoj vatri i pržite ljutiku i 2 čena belog luka. Dodajte belo vino i dinstajte brzo dok se ne smanji na pola. Dodajte meki sir i istopite da dobijete kremasti sos. Razblažite sos mlekom. Kašikom sipajte palentu u plitke činije i na svaku stavite po 2 pečurke, a zatim prelijte sosom. Uživajte u pečenim pečurkama sa palentom i sosom od sira!
Pročitajte kako se pravi lažni biftek Stroganov, pravi se za 20 minuta
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem