Sastojci:

  • 190 g pirinča
  • 480 ml vode
  • 2 konzerve tunjevine u ulju, svaka po 110 grama
  • 1 mali crni luk
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašičica slatke dimljene paprike
  • 1 kašičica sušenog peršuna
  • 425 g paradajz sosa
  • morska so i crni biber
  • seckani peršun za ukrašavanje
Zašto je korisno da jedete beli pirinač?

Beli pirinač je odličan izvor energije. Takođe ima visok glikemijski indeks. Organizam ga brzo i lako vari. Preporučuje se osobama koje treniraju.

Recept za mediteranski pilav sa tunjevinom:

Kako biste napravili pilav, ubacite pirinač u finu cediljku i isperite pod vodom, zatim ga ubacite u šerpu, zajedno sa vodom i prstohvatom soli. Zagrevajte na jakoj vatri, a kada proključa, poklopite šerpu i smanjite na nisku vatru.

U međuvremenu, ocedite konzerve tunjevine u finu cediljku sa posudom ispod, zatim isecite tunjevinu, sitno iseckajte crni luk i grubo iseckajte beli luk. Zagrejte tiganj na srednjoj vatri i dodajte 3 kašike sačuvanog ulja od konzervirane tunjevine.

Posle nekoliko minuta dodajte seckani crni luk i beli luk, neprekidno mešajte, pa nakon 3 do 4 minuta kada luk postane providan, dodajte papriku i sušeni peršun, brzo promešajte, zatim dodajte konzervirani paradajz sos i začinite solju i biberom. Mešajte dok se dobro ne sjedini, a zatim smanjite na srednju vatru.

Kada se pirinač skuva sklonite šerpu sa vatre, razdvojite pirinač viljuškomi prebacite u posude za serviranje. Nakon krčkanja paradajz sosa 5 do 10 minuta, isključite vatru, dodajte oceđenu tunjevinu i mešajte dok se dobro ne sjedini. Dodajte malo mešavine tunjevine i paradajza preko svakog tanjira pirinča, pospite seckanim peršunom, i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i pilav sa pečurkama.

Pročitajte kako se pravi najbolji pilav

BONUS VIDEO

00:55
Kako se prave pilav i domaća supa Izvor: instagram/zalogaj_mr

StvarUkusa